Elfogtak egy férfit, aki fejszével fenyegetőzött egy budapesti tüntetés kapcsán

A Budapesti Rendőr-főkapitányság elfogott egy férfit, aki a közösségi médiában arra buzdított, hogy egy tüntetés résztvevői fejszét vagy más szerszámokat vigyenek magukkal. Az eset nagy visszhangot keltett, és a rendőrség gyorsan lépett.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) október 3-án hivatalból feljelentést tett közérdekű üzem működésének megzavarására irányuló előkészület vétség miatt, miután a médiában hírek jelentek meg egy férfiról, aki a közösségi médiában buzdított arra, hogy egy gyülekezés résztvevői fejszét vagy más szerszámokat vigyenek magukkal az eseményre.

A nyomozást október 4-én rendelték el, és a rendőrség gyorsan lépett: elfogták a férfit, előállították, és lakásán kutatást hajtottak végre. Az elszámoltatása jelenleg is folyamatban van.

A rendőrség közleményében hangsúlyozta, hogy a békés gyülekezés alapjog, de az erőszak nem. A közleményben nem derült ki pontosan, hogy melyik rendezvényre készült a férfi, de Magyar Péter szombatra a közmédia épületéhez hirdetett meg tüntetést, amelyet a kormánymédia napok óta az erőszakos tömeg képével riogatott.

A HVG és a 24.hu szerint a férfi feltehetően a Magyar Péter által szervezett tüntetésre ment volna, de a BRFK ezt egyértelműen nem írta le.

A férfit közérdekű üzem működésének megzavarására irányuló előkészület vétségével gyanúsítják, de arról nem írtak, hogy találtak-e nála baltát.

A BRFK felhívja a figyelmet, hogy bűncselekményt követ el, aki a gyűlés békés jellegét megsérti.

Magyar Péter már péntek este ellátogatott a székházhoz, ahol egy rövid videót vetített a székház falára, valamint kiragasztotta 16 pontját, amit ma be is olvasna, hogy az egész ország megismerje azt. A tüntetésre már gyülekeznek az emberek a helyszínen.