Magyarok evakuálása Libanonból szlovák segítséggel

Szlovák mentesítő járat segített kilenc magyar állampolgár és egy libanoni családtag evakuálásában Libanonból, a gép Cipruson keresztül Pozsonyba repült.

Szombat reggel hagyta el Libanon légterét a szlovák mentesítő járat, amely fedélzetén kilenc magyar állampolgárt és egy libanoni családtagot szállított. A gép Cipruson keresztül érkezett Pozsonyba.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon közölte, hogy a művelet Szlovákia segítségével zajlott. A külügyminiszter emlékeztetett arra is, hogy augusztus elején már történt hasonló evakuálás, amikor a Honvédség gépével hozták ki a Libanont elhagyni szándékozó magyarokat.

A hazatérőket magyar konzulok várták Larnakán és Pozsonyban is, hogy segítsék őket a további utazásukban.

A közel-keleti helyzet eszkalálódása miatt a magyar kormány ismét felajánlotta segítségét a Libanonban tartózkodó magyaroknak. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a helyzet súlyosbodása miatt a magyar állampolgárok kerüljék el a térséget.

A magyar bejrúti képviselet koordinálta az evakuációt, és a szlovákok hozták el a magyarokat.

A szlovákok felajánlották, hogy a saját mentesítő járatukon helyet biztosítanak a magyaroknak, ami a két ország közötti együttműködés példája. Korábban is segítették egymást evakuációs műveletek során, amikor lehetőségük volt rá.