Online pályázás az Otthonfelújítási Program támogatására

A Gránit Bank bejelentette, hogy a mai naptól kezdve digitális úton is benyújthatók az Otthonfelújítási Program finanszírozási pályázatai az MFB Pont Plusz fiókok mellett. Az igényléshez szükséges összes dokumentum elektronikusan is beküldhető, és a VideóBank segítségével támogatást nyújtanak az ügyintézésben, ha erre igény van.

Az ügyfelek otthonról elvégezhetik az előzetes kalkulációt a bank honlapján elérhető kalkulátor segítségével, amely információt nyújt a részvétel jogosultságáról, a lehetséges vissza nem térítendő támogatás mértékéről, valamint a személyre szabott havi törlesztőrészletről.

A kalkulációhoz az ingatlan adataira, az igénylő és a háztartás pénzügyi adataira, a felújítási projekt tervezett költségeire, az energiamegtakarítás vállalt mértékére, az ingatlan helyére és az igényelt futamidőre van szükség.

A kalkuláció elvégzése után a pályázóknak digitális ügyfélfiókot kell létrehozniuk, ahol feltölthetik a szükséges dokumentumokat. A dokumentumok ellenőrizhetők és egy kattintással beküldhetők. Amennyiben a bank hiánypótlást kér, arról értesítést küld az ügyfélfiókba, és a javított dokumentumokat is oda lehet feltölteni.

Július 1-től igényelhetik az otthonfelújítási támogatást azok az ingatlantulajdonosok, akiknek 1991 előtt épült fel a családi házuk, és vállalják, hogy a korszerűsítéssel legalább 30 százalékkal csökkentik az energiafelhasználásukat. A Gránit Bank élt is a végleges kiírás kínálta lehetőséggel, és megnyitotta a teljesen online igénylést is. Ez az esetében érthető is, hiszen a Gránit alapvetően digitális bank, nem működtet országos fiókhálózatot, így a 266 MFB Pont Pluszból is csak két budapesti egységgel veszi ki a részét. A fennmaradó 264 fiókot két nagybank, az OTP és az MBH adja az ügyfélkiszolgáláshoz.

A Gránit az online igénylés elérhetővé tételével most fiókhálózat nélkül lehetővé tudta tenni lakhelytől függetlenül bárki számára, hogy gyorsan és egyszerűen beadja a kölcsönkérelmét nála is. A támogatás igénylése, minden feltétel teljesítése nem egyszerű, a kérelmezőknek szükségük lehet a banki ügyintézők tanácsaira, amit a Gránit úgy old meg, hogy a folyamat során bármikor kérhető tanácsadó segítsége videóbankon munkanapokon 8-21 óra között vagy e-mailben.

A Gránit Bank erre a célra kifejlesztett online felületén az ügyfelek elvégezhetik az igényléshez szükséges előzetes kalkulációt a saját adataik, az ingatlanuk paraméterei és a tervezett felújítás jellemzői alapján. A kalkulátor megmutatja, hogy jogosultak-e az otthonfelújítási programban való részvételre, mekkora vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a jövedelmi viszonyaik alapján a maximum 6 millió forintos támogatáson belül, és milyen összegű lesz a fennmaradó kamatmentes hitel havi törlesztőrészlete.

Azt még nem tudni, hogy az OTP vagy az MBH tervezi-e az online igénylés megnyitását, de ez az esetükben kevésbé fontos, hiszen a Bank360.hu szakértői szerint az országos hálózatuk révén enélkül is viszonylag könnyen el tudják őket érni a jelentkezők, bár az online ügyintézés sokak számára jelenthet vonzerőt.