André Kertész polaroidjai a Capa Központban

Egy ritkaságnak számító kiállítás keretében André Kertész polaroidjait csodálhatjuk meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ falain.

A ma százharminc éve született világhírű magyar fotóművész, André Kertész életművének bemutatására szentelt kiállítássorozat záró tárlata szerdától látogatható. A felejtés csele – Válogatás André Kertész polaroidjaiból című kiállításon negyven darab, az 1970-es és 1980-as években készült polaroidfotó tekinthető meg, melyeket a múzeum 2021-ben szerzett meg.

Kertész a kései alkotói korszakában saját otthonát alakította át műteremmé, ahol a könyvek, fotók és tárgyak mellett az ablakok által nyújtott perspektívák is inspirációt szolgáltattak munkájához. Gyakran alkalmazta a fény és árnyék kontrasztját, és korábbi felvételeit új kontextusba helyezve újraértelmezte azokat.

A from my window című album, amelyet elhunyt feleségének ajánlott, a gyászfeldolgozás évekig tartó folyamatát tükrözi. A gyász mellett a polaroidokon Kertész korábbi műveinek motívumai is újra megjelennek.

A kiállítás anyagát a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei állapotfelmérés és nyilvántartásba vétel után tették elérhetővé. Fisli Éva történész, a Történeti Fényképtár muzeológusa pedig a franciaországi Kertész-archívumban végzett kutatásokkal egészítette ki a gyűjteményt, amely így gazdagabb lett a korábban hiányzó részletekkel.

Kertész gyermekkorát a Teleki téren és a Népszínház utcában töltötte, sok időt töltött szigetbecsei és tiszaszalkai rokonainál, katonaként megismerte az Osztrák-Magyar Monarchiát, majd harmincegy éves korában Párizsba költözött, ahol elindult világhírneve felé.

A tárlatot július 2-án, Kertész születésnapján, 18 órakor nyitják meg, és a látogatók szeptember 1-ig tekinthetik meg a kiállított műveket.

A művészeti világ egy másik nagy vesztesége Audrey Flack halála, aki 2024. június 28-án hunyt el Southamptonban, New York államban. A 93 éves művész, a fotorealizmus egyik zászlóvivője volt, és munkássága jelentős hatással volt a művészeti mozgalomra. Flack a New York-i művészeti színtéren kezdte pályafutását, és a fotorealizmus élvonalában alkotott, saját fényképeiből festett nagyméretű csendéletfestményekkel vált ismertté. Művei számos jelentős múzeum gyűjteményében megtalálhatók, többek között a New York-i Metropolitan Museum of Artban és a Whitney Museum of American Artban. Flack a nyolcvanas években hagyta maga mögött a fotorealizmust, és nagyméretű bronzszobrokat kezdett alkotni.