Rekord: 58 millió látogatója volt az olasz múzeumoknak

Mintegy 58 millió látogatóval rekordévet zártak tavaly az olasz múzeumok, ami 23 százalékkal, azaz 10,7 millióval több, mint az előző évben.

A római Colosseum volt a legnépszerűbb, több mint 12 millió látogatóval, míg a második helyen a több mint ötmillió látogatót vonzó Pantheon áll. Az olasz kulturális minisztérium közleménye szerint a látogatószám csak bő egymillióval kevesebb, mint az ország teljes lakossága. Az Uffizi galéria, Pompeii, a firenzei Galleria dell'Accademia, a római Angyalvár és a torinói Egyiptomi Múzeum is a legnépszerűbb olasz múzeumok között szerepel a tavalyi látogatottság alapján.

A Pantheonban bevezetett új belépőjegy miatt várhatóan csökken majd a látogatók száma. Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter kiemelte, hogy még Elon Musk is megfizette a belépőjegyet, és hozzátette, hogy Olaszország „nagyvonalúságának” köszönhetően sok múzeum és program ingyenesen látogatható, valamint számos kedvezményt biztosítanak, például 18 éven aluliak számára ingyenes belépést fizetős múzeumokba.

Az olaszországi kulturális élet azonban nem csak a múzeumok látogatottságának növekedéséről szól. A Benevento megyei Pannaranóban egy tragikus esemény rányomta a bélyegét a közhangulatra. Egy 70 éves férfi, Annibale Miarelli alvás közben lett brutális gyilkosság áldozata, amikor testvére, Benito Miarelli leszúrta, majd lefejezte és a fejét az erkélyről az utcára dobta. A gyilkosság elkövetője értesítette a csendőröket és megadta magát. A szomszédok szerint a testvérek között gyakoriak voltak a veszekedések, de az éjszakai hangzavarnak nem tulajdonítottak jelentőséget. A csendőrök jelenleg is nyomoznak a vita valós okai és a két testvér közötti feszült viszony után. A beneventói ügyészség rövidesen orvosszakértőt jelöl ki a boncolás elvégzéséhez, és a test jelenleg a beneventói San Pio kórház hullaházában van. Pannarano polgármestere, Antonio Iannaccone mély együttérzését fejezte ki a tragédia sújtotta családtagok felé. A gyilkosság részletei szerint az áldozatot, Annibale Miarellit állítólag alvás közben, egy konyhakéssel szúrta le a testvére, majd több szomszéd szeme láttára lefejezte, és a fejet az utcára dobta. A gyilkosság után a tettes megkért egy szomszédot, hogy értesítse a csendőröket, majd elbarikádozta magát a lakásban. Amikor a fegyveresek megérkeztek, ajtót nyitott nekik, és ellenállás nélkül megadta magát. A két testvér pár éve élt együtt: az áldozat korábban Rómában élt, de miután nyugdíjas lett, és meghalt a felesége, visszatért Pannaranóba a testvéréhez. A csendőrök még nyomoznak, kihallgatták a testvérek rokonait és barátait, hogy rekonstruálják az utolsó órákat.