A csók világnapja: A történelem és popkultúra meghatározó csókjai

Július 6-án ünnepeljük a csók világnapját, amely a szeretet és szenvedély egyik legismertebb szimbóluma. Számos csók van, amely különleges jelentőséggel bír, és mély nyomot hagyott a történelemben és a popkultúrában. Néhány emlékezetes csókot gyűjtöttünk össze, amelyek a szívünket foglyul ejtik.

Robert Doisneau ikonikus, 1950-ben készült fényképe, a "Csók a városháza előtt", örökre összekapcsolta Párizst a romantikával. A képen egy szerelmes pár látható, ahogy éppen megcsókolja egymást a párizsi Hôtel de Ville mellett.

Alfred Eisenstaedt "A Fegyverletétel Napja a Times Square-en" című fényképe egy haditengerészt ábrázol, aki egy ismeretlen ápolónőt csókol meg, miután bejelentették Japán fegyverletételét. A kép először a Life magazinban jelent meg.

Gustav Klimt "A Csók" című festménye az osztrák szecesszió egyik legfontosabb alkotása, amely egy szerelmes pár szenvedélyes csókját ábrázolja olaj-vásznon.

A filmtörténet első csókja May Irwin és John Rice között zajlott, amelyet William Heise 1896-ban örökített meg a "The Widow Jones" című Broadway-musical egy részletében. Ez a rövid, mindössze 18 másodperces felvétel nemzetközi szenzációt váltott ki.

A berlini falnál készült kép Leonyid Brezsnyev és Erich Honecker csókját örökíti meg, amely a hidegháború feszültségeit tükrözi. Dmitrij Vrubel festette a képet 1989 novemberében a falra, a "Istenem segíts, hogy túlélje ezt a halálos szerelmet" felirattal.

A Titanic csók jelenete, amelyben Jack (Leonardo DiCaprio) és Rose (Kate Winslet) a hajó orránál állva csókolóznak a naplementében, sokak szerint minden idők egyik legromantikusabb filmjelenete.

A Casablanca filmben Ilsa (Ingrid Bergman) és Rick (Humphrey Bogart) csókja a tragikus szerelmi történet csúcspontja, amikor Ilsa azt mondja: "Csókolj meg. Csókolj meg, mintha ez lenne az utolsó alkalom.".

A Susi és Tekergő című animációs mesében a két kutya egy tál spagettin osztozik, majd véletlenül összecsókolóznak, ami a rajzfilmrajongók egyik kedvenc jelenete.

Madonna és Britney Spears 2003-as Video Music Awards-on váltott csókja nagy felháborodást keltett, és a popkultúra egyik legemlékezetesebb pillanatává vált, amit később Britney Spears esküvőjén "megismételtek".