Letöltendő börtönbüntetést kapott két idős német klímaaktivista

Több hónap börtönbüntetésre ítéltek két idős német klímaaktivistát, miután megrongáltak egy kelet-németországi olajvezetéket és szabotázskísérletet hajtottak végre. A neubrandenburgi kerületi bíróság szerint a 69 és 74 éves vádlottak ellen két különböző incidens miatt indult eljárás.

A Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban található szivattyútelepeken 2022 áprilisában történt esetek során a vádlottak vagyoni károkozást, birtokháborítást és közüzemi tevékenység megzavarását követték el. Az egyik telepen a kerítést és egy forgócsap biztonsági láncát rongálták meg, de ekkor nem szivattyúztak olajat. Napokkal később egy másik, Brandenburg tartományhoz közel eső szivattyúállomáson sikerült leállítaniuk az olaj áramlását a Rostock kikötőjéből induló csővezetékben.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet értelmében a 69 éves aktivistát egy másik, bajorországi eljárásban kiszabott büntetéssel együtt összesen hét hónapra, míg a 74 éves társát három hónapra ítélték börtönre. A vádlottak a bűncselekményeket nem tagadták, de állításuk szerint a bolygó klímájának megmentése érdekében cselekedtek, amit jogosnak tartottak.

A bíróság végül ténylegesen letöltendő börtönbüntetést szabott ki a párosra, mivel az eljárás során további akciókat helyeztek kilátásba. Ezzel szemben más szabotázsakciókban részt vevő és eljárás alá vont klímaaktivisták esetében a bíróság elé kerülésük oka az volt, hogy megtagadták a rájuk kiszabott 4000 eurós bírság kifizetését.