Kirúgták a 44 éves nyírmeggyesi tanárt, aki büntetésként alsóneműre vetkőztette a diákjait

A Nyírmeggyesi Arany János Általános Iskolában egy 44 éves tanárnő büntetésként alsóneműre vetkőztette a diákjait, amiért a tankerület pénteken megszüntette a jogviszonyát. Az Oktatási Hivatal is felfüggesztette a pedagógus jogviszonyát. A Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya és a köznevelési államtitkársága szerint az esetlegesen szükséges fegyelmezés sem indokolhatja a gyermek megalázását.

A történteket a tankerület nem jelentette a Köznevelési Államtitkárságnak és a Klebelsberg Központnak. A Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya elítéli az eseményeket, és hangsúlyozza, hogy a fegyelmezés nem magyarázhatja az osztálytársak előtt történő levetkőztetés módszerét.

A tankerületi igazgató a rendőrség jelzése alapján augusztus 15-én belső vizsgálatot rendelt el, augusztus 21-én rendkívüli szülői értekezletet tartott, és augusztus 28-án fegyelmi eljárást indított a tanító ellen. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt eljárást indított a tanárnő ellen, melynek eredményeként a tankerület és az Oktatási Hivatal is megszüntette a pedagógus jogviszonyát.

A vád szerint a tanárnő a szerinte rosszul viselkedő diákokat kihívta a táblához, és az osztály előtt alsóneműre vetkőztette őket. Az esetről a szülők nyáron szereztek tudomást, és jelezték az iskola vezetésének. Volt olyan szülő, aki emiatt másik iskolába íratta át a gyermekét. Az egyik diák azért kapta a büntetést, mert társaival futkározott az aulában.

A 44 éves tanárnőt a rendőrség már kihallgatta, és ő panasszal élt a kihallgatás ellen. A tankerületi igazgató a rendőrségi eljárással párhuzamosan indított fegyelmi eljárást, amely végül a tanárnő elbocsátásához vezetett. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság a kiskorú veszélyeztetése elkövetésének megalapozott gyanúját csütörtökön hozta nyilvánosságra.

Szeptember első heteiben még tanított

A pedagógus a tanév kezdetével továbbra is az intézményben dolgozott, annak ellenére, hogy a szülők a nyáron bejelentést tettek a rendőrségen. A gyerekek csak akkor mertek beszámolni szüleiknek a büntetési módszerről, amikor hallották, hogy másokkal is hasonlóan bánt a tanár az iskolában.