Ukrajna korlátozza a Telegram használatát

Az Ukrán Kiberbiztonsági Koordinációs Központ döntése értelmében korlátozzák a Telegram üzenetküldő platform használatát a kormányzati szerveknél, katonai egységeknél és a kritikus infrastruktúrákat üzemeltető cégeknél, jelentette be az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO).

A RNBO közleménye szerint a fenyegetések minimalizálása érdekében döntöttek a Telegram hivatalos elektronikus eszközökön történő telepítésének és használatának betiltásáról a kormány alkalmazottai, a katonai személyzet, a biztonsági és védelmi szektor munkatársai, valamint a kritikus infrastruktúrát üzemeltető vállalatok dolgozói számára, kivéve azokat, akiknek hivatalos feladataik ellátásához szükséges a Telegram használata.

Kirilo Budanov, a katonai hírszerzés vezetője bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy az orosz hírszerző szolgálatok hozzáférhetnek a Telegram felhasználók személyes üzeneteihez, beleértve a törölt üzeneteket és személyes adatokat is. Kiemelte, hogy bár mindig is támogatta a szólásszabadságot, a Telegram megbízhatóságával kapcsolatos aggodalmak nem a szólásszabadsághoz, hanem a nemzetbiztonsághoz kapcsolódnak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a General Staff megjegyezte, hogy a Telegramot az ellenség aktívan használja kibertámadásokhoz, adathalászathoz, kártékony szoftverek terjesztéséhez, a felhasználók földrajzi helyzetének meghatározásához és a rakétacsapások céljainak korrigálásához.