Cserna Antal önkéntes tűzoltóvá vált

A népszerű színész, Cserna Antal önkéntes tűzoltó lett, miután megtudta, hogy lakóhelyén, a főváros II. kerületében, Pesthidegkúton jelentős hiány van a tűzoltókból. A Story magazinban megjelent cikkben mesélt arról, hogy milyen kihívásokkal néz szembe az önkéntes tűzoltóként, és hogy még rengeteg energiát érez magában.

Cserna Antal, aki a A mi kis falunk című sorozatból is ismert, 61 éves korában döntött úgy, hogy önkéntes tűzoltó lesz. Beszélgetése során Őrsi Gergely polgármesterrel tudta meg, hogy a kerületben szükség van még tűzoltókra, mivel bár a feladatok száma bőven adott, a tűzoltóké viszont kevés. Cserna Antal nyitott az újdonságokra, így bár az önkéntes tűzoltóvá válás korhatára ötvenöt év, ez nem jelentett számára akadályt. Sikeresen elvégezte a szükséges képzést és vizsgát is tett.

A Készenléti Pesthidegkúti Önkéntes Tűzoltóegység hatfős rajában két volt hivatásos tűzoltó is szolgál, és Cserna Antal is csatlakozott hozzájuk. A rajt Horváth Gyula parancsnok vezeti, és a színész elmondása szerint sokat tanul a többiektől, ami által önmagáról is többet tud meg.

Az önkéntes tűzoltók nem csak tűzeseteknél, hanem vihar utáni kármentésekben, vízszivattyúzásokban, állatok és emberek mentésében is részt vesznek. Cserna Antal színészi elfoglaltságai mellett is igyekszik időt szakítani az önkéntes munkára. Egy idős bácsi szétégett kályhájánál és kéménye rendbetételénél segédkezett már a csapat, és nemrég egy aknába esett kiskutyát is mentett az egységük. Tavaly például egy Mikulás-programon vett részt, és egy aknába esett kiskutya gazdáinak telefonos segítésében is részt vett.

Cserna Antal korábban ejtőernyőzött és búvárkodott is, így úgy érzi, hogy ezek a tapasztalatok segíthetik őt a nehezebb helyzetek megoldásában is, amikor önkéntes tűzoltóként kell helyt állnia. Felesége, Szalai Kriszta színésznő és a gyermekei is támogatják ebben az új kihívásban.