Gyurcsány Ferenc és a konfrontatív kommunikáció útja

A Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferenc vezetésével élezettebb kommunikációt folytat a június 9-i választások óta. Pék Szabolcs, az Iránytű Intézet elemzője szerint a párt nehéz helyzetben van, és a jövőbeni erősödéshez politikai innovációra lenne szükség.

Gyurcsány Ferenc a választások után kezdett konfrontatívabb kommunikációba, amelyet több videóban is megnyilvánult. Ebben többek között a Fidesz-KDNP győzelmeiért felelősnek tartott személyeket nevezett meg. A Demokratikus Koalíció a 2019-es EP-választáson még a legjobb ellenzéki eredményt érte el, azonban a legutóbbi választáson, a Tisza Párt mögött, jelentősen alulteljesített.

A DK a korábbi négy helyett csupán két képviselőt küldhet Brüsszelbe, ami a párt számára jelentős visszaesést jelent. Pék Szabolcs szerint a DK-nak a főváros megtartása jelenthet némi vigaszt, de a párt tábora jelentősen csökkent, és a korábban vizionált nagyobb bázis helyett jelenleg körülbelül 300 ezer főre tehető.

Az elemző szerint a DK előtt álló legnagyobb kihívás a még megmaradt bázis egyben tartása. A Tisza Párt támogatottsága a legfrissebb kutatások szerint tovább nőtt, és a DK-nak a fiatalabb választói csoportokat kellene megnyernie a jövőbeni növekedés érdekében. Pék Szabolcs azonban nem látja a szükséges politikai innovációt a párt részéről.

A DK konfrontatív kommunikációját Gyurcsány Ferenc a választások óta folytatja, amelyben több fronton is támadásba kezdett. Az elemző szerint ez a stratégia a bázis megőrzését szolgálja, de kérdéses, hogy ez mennyire hiteles a választók szemében. Gyurcsány nem ajánlotta fel lemondását, csupán az árnyékkormányt szüntették meg.

A baloldali szereplők nyilatkozataiból kiderül, hogy a DK-MSZP-Párbeszéd koalíció valószínűleg nem marad együtt 2026-ig. A DK számára az jelenthet esélyt, ha Magyar Péter hibázni kezd, mivel a párt rendelkezik valódi pártszervezettel, és 2026-ig parlamenti, illetve 2029-ig önkormányzati és megyei pozíciókat is birtokolnak.

Gyurcsány Ferenc legújabb közösségi médiában megosztott bejegyzésében az ókori görög mitológiát használva bírálta Magyar Pétert, a Tisza Párt alelnökét, akit többek között hisztisnek, túlérzékenynek és bántalmazónak nevezett. Gyurcsány a bejegyzésében Caligula és Szeléné, a Hold istennője közötti beszélgetés formájában fogalmazta meg kritikáit, amelyekben Magyar Pétert hamis messiásként ábrázolta.

Magyar Péter válaszában Gyurcsány Ferencet visszavonulásra buzdította, mondván, hogy a haza hálás lenne érte. Gyurcsány válaszában Mars római istent idézte meg, jelezve, hogy nem tervez visszavonulni, és hogy a politikai küzdelemre kész. A nyilvános adok-kapok során Magyar Péter hangsúlyozta, hogy a magyar választók már döntöttek a múlt és a jövő között, utalva a DK gyenge választási eredményére.

Gyurcsány Ferenc korábban Rónai Egonnak adott interjúban kijelentette, hogy nem érdekli mások véleménye, és nem mond le, sőt, Jézus Krisztussal is analógiát állított. Magyar Péter a Blikknek adott interjújában kijelentette, hogy Gyurcsányt nem tartja politikusnak, és "döglött oroszlánba belerúgni sem érdemes", ezzel jelezve, hogy semmilyen formában nem kíván együttműködni sem Gyurcsány Ferenccel, sem pedig a Demokratikus Koalícióval.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc 2023. február 5-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)