Új magyar filmek az állami támogatásnak köszönhetően

A Nemzeti Filmintézet (NFI) jelentős támogatást nyújt két új filmprojekthez: Vidnyánszky Attila Úri muri, megazisten! című Móricz-adaptációjához és Sophy Romvari Blue Heron című kanadai-magyar koprodukciójához.

Az NFI által nyújtott támogatás összege az Úri muri, megazisten! esetében 1,054 milliárd forint, míg a Blue Heron 29,8 millió forintot kapott a gyártásra. A Móricz Zsigmond regénye alapján készülő filmdráma szereplői között olyan nevek találhatók, mint Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Martos Hanga, Szűcs Nelli, Tarpai Viktória, Varga József, Kristán Attila, Herczegh Péter és Rácz József. Vidnyánszky Attila korábban már színpadra vitte a darabot, és most filmként is megvalósítja a történetet, amelyet régóta tervezett, mivel Móricz debreceni és pusztai helyszínei, valamint a regény központi dilemmái különösen inspirálják a mozgóképi megfogalmazásra.

A film stábja tehetséges művészekből áll, akik a Móricz Zsigmond által megalkotott világ megfilmesítésére törekednek. A Úri muri, megazisten! operatőre Győri Márk, jelmeztervezője Berzsenyi Krisztina, látványtervezője Horváth Viktória, zeneszerzője Szarka Tamás lesz, és a film 2026 tavaszán kerülhet a mozikba. A filmet Vidnyánszky Attila rendezi, Csáky Attila producer irányításával, és a Cameofilm Stúdió gyártásában készül.

A Blue Heron Sophy Romvari első mozifilmje, amely a 90-es évek végén játszódik és az író-rendező elsőgenerációs bevándorló családjáról szól. Romvari korábbi rövidfilmjeit többek között a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon és a Hot Docs-on is bemutatták, és a Criterion Channel streaming oldalon is elérhetőek. A Blue Heron vezető producere Ryan Bobkin, magyar koproducere Osváth Gábor, és a film támogatói között szerepel a Canada Council for the Arts és a Telefilm Canada New Dawn programja is. A négy hetesre tervezett forgatás július végén kezdődik Vancouver Island-en, a szülők szerepét magyar színészek játsszák, és a produkció teljes utómunkája Magyarországon készül.