Biden klímaprogramját érintő bírósági ítélet

Egy amerikai szövetségi bíró hatályon kívül helyezte a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjára vonatkozó új kérelmek jóváhagyásának szüneteltetését, ami jelentős csapást jelent Joe Biden elnök klímaprogramjára és Európa gázellátására is hatással lehet.

James Cain, Donald Trump volt elnök által kinevezett amerikai kerületi bíró, Louisianában döntött úgy, hogy az amerikai energiaügyi minisztérium (DOE) intézkedése, mely az LNG-export engedélyezését felfüggesztette, "teljesen nélkülözi az okot és a logikát". A bíró szerint az államok valószínűleg be tudják bizonyítani, hogy a szüneteltetés ellentétes a földgáztörvénnyel, és önkényes, szeszélyes, valamint alkotmányellenes. Cain kiemelte, hogy a DOE hatáskörét túllépte az intézkedéssel.

Cain bíró megjegyezte, hogy áttekintette a földgáz exportjának gazdasági és környezeti előnyeit kiemelő terjedelmes tanulmányokat is. Az energiaügyi minisztérium szóvivője a Reuters megkeresésére reagálva közölte, hogy nem értenek egyet a döntéssel, és fontolóra veszik a további jogi lépéseket.

Az LNG-export engedélyezésének szüneteltetését a Biden-kormányzat januárban jelentette be, amelyet klímaaktivisták is üdvözöltek. Az intézkedés célja az volt, hogy lehetőséget biztosítsanak a gazdasági és környezeti hatások elemzésének felülvizsgálatára. A republikánus vezetésű államok, köztük Texas, Louisiana és Florida, márciusban pereltek az intézkedés ellen, azzal érvelve, hogy az új engedélyek blokkolása túllépi a DOE hatáskörét, és veszélyezteti a tervezett beruházásokat.