A YouTube mostantól eltávolítja az MI által generált, az arcunkat vagy hangunkat utánzó tartalmakat

A YouTube frissítette az irányelveit, és lehetővé tette a felhasználók számára, hogy kérjék az MI által generált, az arcukat vagy hangjukat utánzó tartalmak eltávolítását. A Techcrunch.com szerint ez a változás júniusban lépett életbe.

A felhasználók most már nem csak a félrevezető tartalmak, mint például a deepfake videók miatt kérhetik az eltávolítást, hanem az adatvédelem megsértése miatt is. Az ilyen kérelmeket az érintett személyek nyújthatják be, kivéve, ha az érintett kiskorú, elhunyt vagy más okból képtelen magát képviselni.

A YouTube azonban nem távolítja el automatikusan a tartalmat a kérelem benyújtása után. A vállalat több szempontot is figyelembe vesz, mint például, hogy a tartalom egyértelműen jelöli-e, hogy mesterséges intelligenciával készült, azonosít-e egy személyt, vagy paródia, szatíra, illetve közérdekű tartalomnak minősül-e. A döntés során számításba veszik azt is, hogy a kérvényező közszereplő-e, és hogy a tartalom "érzékeny" jellegű-e, például bűncselekmény elkövetését ábrázolja-e.

Ha a YouTube elfogadja a kérelmet, a tartalom feltöltőjének 48 órája van a tartalom eltávolítására, és a privát állapotba helyezés nem tekinthető elegendő intézkedésnek. Amennyiben a feltöltő nem tesz eleget a kérésnek, a YouTube maga veszi le a tartalmat.

Fontos megjegyezni, hogy az adatvédelmi panaszok esetén a YouTube nem bünteti az eredeti tartalomkészítőt, mivel ezek a panaszok különböznek a közösségi alapelvek megsértése miatt benyújtottaktól, és nem vonnak maguk után automatikus büntetést.

A YouTube adatvédelmi irányelvei tehát különböznek a közösségi irányelvektől, és egyes tartalmak akkor is eltávolításra kerülhetnek az oldalról egy adatvédelmi kérelem eredményeként, még ha nem is sértik a közösségi irányelveket.

A vállalat nem hirdette meg nagy nyilvánossággal az irányelvek változását, de már korábban is foglalkozott a mesterséges intelligencia által generált tartalmak szabályozásával. Márciusban például bevezettek egy eszközt a Creator Studio-ban, amely lehetővé tette a tartalomkészítők számára, hogy jelezzék, ha a tartalmuk módosított vagy szintetikus média felhasználásával készült.

A YouTube hangsúlyozza, hogy bár nem ellenzi az MI használatát, az MI-tartalmaknak is meg kell felelniük a közösségi irányelveknek, és a puszta megjelölés nem védi meg őket az eltávolítástól.