Életveszélyesen megkéseltek egy férfit Veszprémben

Kis híján tragédia történt Veszprémben, ahol egy férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett egy késsel történt támadás következtében. Egy helyi lakos szerda reggel kilenc körül értesítette a hatóságokat, hogy egy sérült ember fekszik az egyik társasház melletti partoldalon.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján a férfi azt állította, hogy az előző este kapott szúrt sérüléseket, amikor összeveszett egy ismerősével, aki ezután késsel támadt rá. A mentősök a helyszínen ellátták a sérüléseit, majd kórházba szállították.

A rendőrség gyorsan cselekedett: alig egy órával a bejelentés után elfogták és őrizetbe vették a 37 éves nőt, akit életveszélyt okozó testi sértéssel gyanúsítanak, és kezdeményezték a letartóztatását. A támadás helyszíne, Veszprém városa, korábban is szerepelt már a hírekben egy másik, sokkal régebbi bűnügy kapcsán, amely a családfakutatás során került ismét napvilágra.

A felmenői történetéből nemrég regényt megjelentető Vizler-Nyirádi Luca családfakutatása során fedezte fel, hogy dédapja, Bárdy Géza az 1920-as évek egyik leghátborzongatóbb bűntényének főszereplője volt. Bárdy 1924 novemberében hátulról fejbe lőtte a Veszprém egyik leggazdagabb emberének számító apósát, Árvay Mártont, egy vasárnapi ebédnél a család kúriájában.

A gyilkosság után több mint száz cikk jelent meg az ország különböző pontjain és a határon túli, magyarlakta városokban kiadott lapokban. A Pesti Hírlapban például Egy gazdász lelőtte az apósát, mert nem akart neki birtokot venni címmel jelent meg az első beszámoló az esetről. A cikk szerint Bárdy eredetileg Árvay birtokain dolgozott, ahol megismerkedett és összeházasodott annak nevelt lányával, Katóval. A pár az esküvő után is Árvay Mártonéknál maradt, és itt született az egyetlen közös gyerekük is – Vizler-Nyirádi Luca nagyanyja.

A családfakutatás során kiderült, hogy Bárdy Géza a szorgalmával elnyerte Árvay Márton bizalmát, de később megunhatta a földeken való munkát és többször is földbirtok vásárlására próbálta rávenni az apósát, aki ezt rendszeresen elhárította. A Pesti Hírlap beszámolója szerint a gyilkosság napján nem volt vita közöttük, csak „csendben és békességben beszélgettek”, amikor Bárdy hirtelen fegyvert rántott.

A gyilkosság után Bárdy mentális zavarral (őrültséggel) védekezett, és rögtön a rendőrségre szaladt, hogy feladja magát. Másnap az ügyészégre vitték, ahol tagadta, hogy előre megfontolt szándékkal támadt volna az apósára. Az eset és a családi titkok felfedezése annyira megihlette Vizler-Nyirádi Lucát, hogy regényt írt a felmenői történetéről, amely a Kismadaram című könyvben olvasható.