Az Árpád hídi tragikus baleset sérültjeinek állapota

Az Árpád hídon szerdán este történt balesetben négy sérült esett, közülük kettő súlyos állapotban van. A tragédia három halálos áldozatot is követelt, köztük a Völner–Schadl-ügy egyik tanúját, B. Ervint és menyasszonyát, Sz. Mónikát, akik éppen esküvőjükre készültek.

A hvg.hu értesülései szerint a négy sérültből kettő súlyos, kettő könnyebb sérüléseket szenvedett. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása alapján őket kórházba szállították. A szerencsétlenséget egy férfi okozta, aki erőszakkal elvitt egy taxit a budai oldalon, majd menekülés közben a hídon szemben hajtott fel.

Az Árpád híd Vörösvári úti lehajtójánál felhajtva az átkelőre, először egy szürke Hyundai autóval ütközött, de ebben az esetben csak anyagi kár keletkezett. A férfi ezután továbbhajtott, és a Margit-szigeti lehajtó közelében frontálisan ütközött egy Suzukival, amelyben B. Ervin és élettársa, Sz. Mónika utazott, mindketten azonnal életüket vesztették. A Suzuki mögött haladó másik Skoda kombi taxi is belecsapódott az ütközésbe.

A baleset következtében a taxit lopó 43 éves férfi, a Suzuki 34 éves sofőrje és annak 32 éves női utasa életüket vesztették. A másik taxiban utazó négy sérültet kórházba szállították.

Egy TikTokon közzétett videó tanúsága szerint a balesetet okozó lopott taxi óriási sebességgel haladt a forgalommal szemben, vészvillogója bekapcsolva. A felvétel alapján a taxi jóval gyorsabban haladt, mint a hídon megengedett 70 km/óra sebességkorlátozás. A videón látható, hogy a baleset után rövid időn belül megérkezik a helyszínre egy mentőautó. Egy másik, közösségi médiába feltöltött fedélzeti kamerás videó is megörökítette a tragédia előtti pillanatokat, amelyen látható, hogy a taxi a megengedettnél jóval gyorsabban halad, majd a baleset után a hídon haladó autók lassítani kezdenek.

A baleset előzményeiről kiderült, hogy a sofőr aznap kora reggel, a baleset előtt 18 órával kábítószert fogyasztott, volt is nála kábítószer, és ezért elő is állították a III. kerületben. A rendőrség még vizsgálja, hogy a baleset idején is befolyásolta-e a kábítószer a 43 éves férfit.

A rendőrség szóvivője szerint az eset a III. kerületi Tavasz utcából indult, ahol egy taxis nő a nyitott ajtókkal parkoló autója mellett dohányzott. A férfi a taxis figyelmetlenségét kihasználva bepattant a kocsiba, mire rövid dulakodás alakult ki közöttük. A nő megpróbálta nyitva tartani az ajtót, de a férfi erősebb volt nála, sikerült becsuknia, és elhajtott a helyszínről.

A baleset okozóját miért nem vették őrizetbe és miért engedték el a rendőrök szerda hajnalban, arról részletesen itt írtunk. Az eset kapcsán felmerült, hogy az Árpád híd talán egyfajta átokkal bír, hiszen nem ez az első tragikus esemény, amely itt történt, és a múltban is voltak itt halálos kimenetelű balesetek.

B. Ervin, aki a Suzukiban ült, korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak. Ő volt az az ember, akitől az ügyészség által hivatalosan csak „1. számú tanúnak” nevezett, neve elhallgatását kérő informátora kapta értesüléseit a végrehajtói kar volt elnökének, Schadl Györgynek ügyleteiről. B. Ervin a bíróság előtt azt mondta, csak pletykákat mondott el az 1. számú tanúnak, és négyszer is sikertelenül pályázott meg végrehajtói pozíciót. Schadl egy alkalommal azt mondta neki, hogy „rendben vannak a papírjai és a pontjai is”, így buzdította, hogy pályázzon a továbbiakban is, mert „egyszer meghozza a gyümölcsét”.

A gázolóról, a 43 éves B. Rolandról – aki szintén meghalt a balesetben – a Blikk azt írta, hogy egyedül élt, gyakran váltott munkahelyet, dolgozott külföldön is, jelenleg egy vidéki településen élt, ott vállalt munkát vendéglátósként. A férfi húga a Blikk.hu-nak nyilatkozva azt állította, hogy bár saját családja nem volt, nagyon szerette a testvéreit.

A Rákóczi Szövetség gyászposztot tett közzé a Facebookon, amelyben megemlékeznek a tragédiában elhunyt két volt munkatársukról, Sz. Mónikáról és B. Ervinről. A szövetség kiemelten foglalkozik a magyar nyelv, kultúra és közösségek, valamint a magyar fiatalok érdekében végzett tevékenységekkel. Közleményük szerint az elmúlt évben közel 80 központi programot szerveztek, több mint 100 ezer embert, elsősorban fiatalokat érintve.

Az ellopott taxi tulajdonosát, Györgyit a baleset mélyen megviselte, mind fizikailag, mind mentálisan. Annak ellenére, hogy a férfi majdnem két méter magas és nagydarab volt, Györgyi küzdött, és próbálta kirángatni az autóból a tolvajt, azonban végül a férfi megütötte őt, magára rántotta az ajtót, majd elhajtott. Györgyi fizikailag csak könnyebben sérült, de mentálisan rendkívül megviselte, mikor megtudta, hogy az ő autójával a férfi két ember halálát is okozta. Anyagi kár is érte, hiszen a taxi a munkaeszköze volt, de a balesetben totálkárosra tört.