"Vakvezető kutya" robotok a látássérültek segítségére

Kínai kutatók által fejlesztett "vakvezető kutya" robotokkal könnyítenék meg a látássérült emberek mindennapjait, amelyek számos előnnyel bírnak az élő állatokhoz képest - számolt be róla a Reuters.

A robotok kamerák és érzékelők segítségével képesek tájékozódni és vezetni a "gazdáját", valamint képesek felismerni a közlekedési lámpák jelzéseit, amire a kutyák nem képesek. A mesterséges intelligenciával felszerelt robotok hangfelismerő rendszert is kaptak, így valós beszédhangon tudnak kommunikálni a látássérült kezelőjükkel. Méretüket tekintve nagyjából egy angol bulldog nagyságúak, de hat lábbal rendelkeznek az extra stabilitás érdekében, ami a legstabilabb formát biztosítja, mintegy kameraállványként funkcionálva.

Gao Feng professzor, a projekt vezetője szerint, ha három láb elemelkedik a talajtól, akkor ott a másik három, ami stabil alapot nyújt. Li Fei, aki feleségével együtt látássérültként vesz részt a fejlesztésekben, elmondta, hogy a vakvezető robot piacra kerülése esetén sok problémáját megoldaná, például el tudná vezetni őt a munkahelyére, a szupermarketbe vagy a kórházba is.

Kínában, ahol 20 millió látássérült emberre mindössze 400 vakvezető kutya jut, különösen nagy szükség van a technológiára. A segítő állatok viszonylag új jelenségnek számítanak az országban, és nem minden munkahelyen, illetve nyilvános helyen fogadják őket szívesen. A szakértők szerint a robotok gyártása gyorsabb és megfizethetőbb lehet a vakvezető kutyák hosszadalmas kiképzéséhez képest. Gao professzor hasonlatot használva elmondta, hogy a robotok gyártása olyan, mint az autóké: tömegesen előállíthatók, így megfizethetőbbé válnak.