Oroszország saját űrállomást épít, miközben az ISS a tenger mélyére kerül

Oroszország ambiciózus terveket szövöget, egy hat modulból álló űrállomás megépítésére a Föld körül, miközben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) a nyugdíjazás felé halad, és a Csendes-óceán mélyére fog zuhanni.

Az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz vezetője, Jurij Boriszov új részleteket árult el a tervezett orosz űrállomásról. Az első modult, amely az energiaellátást is biztosítaná, 2027-ben indítanák útnak, és a teljes állomás 2033-ra állna össze 19 vállalat közreműködésével. Oroszország jelenleg az ISS működtetésében is részt vesz, de az orosz modulok már elöregedtek, és a legénység több időt kell fordítson a karbantartásra, mint a tudományos projektekre.

Az ISS, amely több mint két évtizede van jelen a világűrben, és otthont adott több mint 200 űrhajósnak, a tervek szerint 2031-re irányított leszállással fog a Csendes-óceán legtávolabbi részén, a Nemo-pontnál a tengerfenékre süllyedni. A NASA honlapján olvasható, hogy 2030-ig biztonságosan üzemeltethető az állomás, és a NASA 2030-ig szeretné maximalizálni a megtérülést, miközben már a kereskedelmi célpontokra való átállásra készül.

Az új orosz űrállomás lehetőséget teremtene Oroszország számára, hogy olyan űrkísérleteket végezzen, amelyekre eddig nem volt lehetősége. Eközben Kína a Mennyei Palota, az Egyesült Államok pedig a Haven-1 űrállomásán dolgozik, ami azt jelenti, hogy hamarosan több űrállomás is keringhet a Föld körül.

Az ISS története során 19 különböző ország űrhajósai számára szolgált tudományos laboratóriumként, és az első darabját 1998-ban egy orosz rakéta hozta fel. Az űrállomás többek között 5 hálószobát, 2 fürdőszobát és egy edzőtermet is magában foglal, és egyszerre körülbelül 6 űrhajóst tudott befogadni. Az ISS végül a Point Nemo-nál, az úgynevezett űrhajótemetőben fog véget érni, ahol már több mint 250 darab űrszemét nyugszik.

A Roszkoszmosz közleménye szerint az új orosz űrállomás első négy modulját 2030-ig állítanák Föld körüli pályára, majd 2031 és 2033 között még két modult csatlakoztatnak hozzá. A projekt menetrendjét Jurij Boriszov és az állomás létrehozásában részt vevő 19 vállalat igazgatói írták alá. Moszkva már tavaly bejelentette, hogy kivonul az ISS projektből és saját űrállomást épít, bár eredetileg az oroszok 2024 után léptek volna ki az együttműködésből, később közölték a partnerekkel, hogy részvételüket egészen 2028-ig meghosszabbítják. A Roszkoszmosz ütemterve magában foglalja egy új generációs űrhajó tesztelését, valamint új rakéták és a hozzájuk szükséges földi infrastruktúra kiépítését is. Az orosz űrállomással olyan tudományos, technológiai, nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági problémákat orvosolnának, amelyek megoldására az ISS-en a technológiai korlátok és a nemzetközi megállapodások feltételei miatt nincs lehetőség.