Orbán Viktor moszkvai látogatására reagált az ukrán külügyminiszter

Az ukrán külügyminisztérium kiadott egy sajtóközleményt, amelyben hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása előtt nem történt megállapodás vagy egyeztetés Ukrajnával.

Az ukrán külügyminisztérium pénteken közzétett sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy minden olyan egyezséget, amely Ukrajna bevonása nélkül jön létre, az ország érvénytelennek tekint. A közleményben kiemelték: "Továbbra is megingathatatlan az az elv, hogy nincs megállapodás Ukrajnáról Ukrajna nélkül, és felszólítunk minden államot, hogy szigorúan tartsák be”.

A tárca szerint az igazságos béke helyreállításának egyetlen reális útja a Kijev által készített béketerv. Az ukrán külügyminisztérium rámutatott, hogy a nemrégiben megrendezett első svájci globális békecsúcson, amelyen Magyarország is részt vett, több mint száz állam és nemzetközi szervezet osztozott az Ukrajna területi integritásának és az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásán alapuló béke víziójában.

A békecsúcsot a kijevi külügyminisztérium kulcsfontosságú platformnak nevezte az igazságos béke helyreállításához. A közleményben kifejtették, hogy Ukrajna kész konstruktívan együttműködni Magyarországgal a kétoldalú kapcsolatok és az európai integráció fejlesztése terén, Orbán Viktor kijevi látogatását követően.

Eközben Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki májusi merénylete óta először tartott nyilvános beszédet, dicsérte Orbán Viktort, amiért a magyar miniszterelnök nemcsak Kijevbe, hanem Moszkvába is ellátogatott. Fico kijelentette, hogy ő is szívesen elkísérte volna Orbánt, ha egészségi állapota engedi. A szlovák kormányfő a beszédében hangsúlyozta, hogy szükséges az alkotmány módosítása a progresszív ideológiák terjedésének megakadályozására, amelyeket "méregként terjedő" jelenségként jellemezett. Fico beszédében csodálatát fejezte ki Orbán Viktor iránt, és harcias hangnemben beszélt a progresszivizmus elleni gát építésének szükségességéről, amit "rákként terjedő" jelenségnek nevezett.