Donald Trump újabb vitára hívta ki Joe Bident

Donald Trump egy újabb vitára hívta ki Joe Bident, ahol az amerikai elnök „bebizonyíthatná az alkalmasságát vagy annak hiányát″. A republikánus elnökjelölt új szabályokat is javasolt a vitához, de Joe Biden és a Fehér Ház egyelőre nem reagált a felkérésre.

Donald Trump szerint egy újabb, "mindent eldöntő" televíziós vitában kellene Joe Bidennek bizonyítania az "alkalmasságát vagy annak hiányát". A republikánus elnökjelölt ezt a közösségimédia-felületén, a Truth Social oldalon tette közzé, amit a New York Post számolt be, és az Index is észrevett.

Trump új szabályokat is javasolt a vitához, amelyek szerint csak ők ketten állnának a színpadon, moderátorok nélkül. "Milyen nagyszerű este lenne. Csak mi ketten, egy az egyben, egy jó, régimódi vitában, ahogy régen. Bármikor, bárhol" – fogalmazott Trump.

A második vitáról korábban már mindkét politikus stábja megállapodott, így legkésőbb helyi idő szerint szeptember 10-én, este 9 órakor megint a nézők előtt bizonyíthat Donald Trump, illetve Joe Biden.

Sokan megkérdőjelezték Joe Biden amerikai elnök jelöltségét és alkalmasságát, miután meglehetősen gyenge teljesítményt nyújtott a múlt héten megrendezett televíziós vitán. A Fehér Ház szerdán cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek Joe Biden visszalépésének reális lehetőségéről szólnak. Azonban Biden kampánycsapata szerint mindent megtesznek, hogy eloszlassák a kétségeket Joe Biden alkalmasságáról, és hogy visszaszerezzék a választók bizalmát.

Az amerikai elnök csütörtökön, az amerikai függetlenség napja alkalmából a philadelphiai Wurd csatornának adott interjúban ismét kínos helyzetbe hozta magát, amikor véletlenül fekete elnöknek és nőnek nevezte magát, miközben minden bizonnyal Kamala Harrisre, az első fekete női alelnökre, és Barack Obama kormányában eltöltött idejére próbált utalni.

Biden egy csütörtöki wisconsini rádióinterjúban elismerte, hogy a vitában „megbicsaklott”. "Rossz éjszakám volt (...) elcsesztem. Hibáztam. De megtanultam az apámtól, hogy ha elesel, csak állj fel újra. És tudjátok, meg fogjuk nyerni a választást. Épp úgy meg fogjuk verni Donald Trumpot, mint 2020-ban" – mondta az elnök, hozzátéve, hogy a választókat nem kellene hogy elriassza a vitában nyújtott teljesítménye, inkább az eddigi eredményeit kellene értékelniük.

Joe Biden amerikai elnök egy wisconsini választási gyűlésen erősítette meg pénteken, hogy nem áll szándékában visszalépni a jelöltségtől az elnökjelölti vitán mutatott gyenge szereplése, valamint az erre vonatkozó felhívások ellenére sem. Biden kijelentette, hogy „indulok, és újra győzni fogok”, és bár elismerte, hogy június 27-én nem szerepelt jól a vitában, nem hagyja, hogy egy kilencvenperces vita kitörölje három és fél év munkáját, amit elnökként végzett. Élesen bírálta Donald Trumpot, akit „elítélt bűnözőként” említett, és aki szerinte diktatúrát építene, ha ismét elnök lenne. Az ABC News országos tévécsatorna péntek este főműsoridőben sugároz egy előre felvett interjút az elnökkel. A New York Times, a New Yorker és az Economist vezércikkeiben is felhívást tettek közzé Biden visszalépésére.