Csoportos perre készülnek a recski bánya károsultjai

A recski andezitbánya körüli botrány továbbra is fokozódik, mivel a károsultak pertársaságot alakítottak a bánya ellen, amely nem ismerte el felelősségét a tavalyi sárlavinákért, és nem fizetett kártalanítást. A kormány által korábban ígért 500 millió forintos támogatást is visszavonták.

A recski bánya üzemeltetése körüli problémák már a kezdetektől fogva jelen voltak. A bánya üzemeltetője, az Andezit-Bau Bányászati Kft., amely azóta Zrt.-vé alakult, nem ismerte el felelősségét a tavalyi sárlavinákért, és nem fizetett kártalanítást a károsultaknak. A bánya tulajdonosai között van dr. Fiák István, aki a fideszes politikus, Kósa Lajos ügyvédje.

A károsultak csoportos perindításra készülnek, mivel a bánya nem fizetett kártalanítást. Az ügyvédi iroda szerint a bánya felelőssége egyértelmű, amit a bányakapitányság vizsgálata is alátámaszt. A rendőrségi nyomozás azonban titokzatosan zajlik, és az ügyvédi irodát nem értesítik megfelelően.

A kormány korábban 500 millió forintot különített el a kárrendezésre, de ezt a határozatot később visszavonták. A visszavonás része volt egy 130 pontos csomagnak, amely bizonyos állami projektek finanszírozását változtatta meg. A károsultak közül néhány család lakhatása rendeződött, de sokan még mindig bizonytalan helyzetben vannak.

Az Andezit-Bau Zrt. 2023-ban 122 millió forint adózott eredményt ért el, de több cégnek is tartozik. A bányanyitás előtt tartott lakossági fórumon alig jelentek meg helyiek, és a bánya működése nem hozott jelentős munkahelyteremtést a településen.

A bányakapitányság megállapította, hogy a bánya eltért a műszaki üzemi tervtől, ezért bírságot szabtak ki rá. A helyiek elégedetlensége nőtt a bányanyitás módja és a sárlavinák miatt, és a helyzet továbbra is megoldatlan.

2023 júniusában egy nagyobb esőzés után villámárvíz volt Recsken, a falu feletti bánya támfalából sárlavina zúdult a Hunyadi sorra, több itt lakó embert is kiköltöztettek a házából. Az itteni házak felét érte el a hatalmas sártömeg. El kellett hagyniuk a házukat olyan lakóknak is, akiknek nem érte sár a házát, mert a katasztrófavédelem szerint a bánya közelsége veszélybe sodorta őket.

A 24.hu beszámolója szerint a sárlavina károsultjai között voltak olyanok, akiknek teljesen használhatatlanná vált az ingatlanja. Mások visszaköltöztek, de annak kockázatával, hogy egy másik esőzés után megint a házukra zúdulhat a sárlavina. Olyanok is akadtak, akik új ingatlant próbáltak keresni.

Magyar György ügyvéd szerint az Andezit-Bau jogi képviselőjével egész nyáron egyeztettek, de ez eredménytelenül zárult. A cég igénye, hogy a lakók menjenek el a házaikból, mert szükségük van a területre bányászati tevékenység miatt. Az állam hivatalosan is kiszállt az ügyből, így a károsultak másodrangú állampolgároknak érzik magukat. A bíróság előtt kívánják kiharcolni a kártérítést.

Az MR Lakásalap, egy nonprofit szervezet, amelyet a Magyar Református Egyház és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hozott létre, igyekszik segítséget nyújtani a károsultaknak. Eddig öt család lakhatási helyzetét sikerült rendezniük bérleti vagy részletfizetéses vásárlási lehetőségekkel. Bár a recski bánya tevékenysége jelenleg szünetel, nem világos, hogy hosszú távon mi lesz a telephely sorsa. Az ügy elhúzódása és a kártérítés elmaradása tovább növeli az érintett családok bizonytalanságát, akiknek jelentős anyagi és érzelmi terhet jelent a helyzet.