Karsai Dániel halála és az eutanázia kérdése Magyarországon

Karsai Dániel alkotmányjogász halála ismét felszínre hozta az eutanázia kérdését Magyarországon, ahol a jogi és morális viták továbbra is megosztják a társadalmat.

Karsai Dániel, aki három éven át küzdött az ALS betegséggel, a múlt héten hunyt el 47 évesen. Az alkotmányjogász az eutanázia jogáért harcolt, hogy méltósággal fejezhesse be életét, de Magyarországon ez nem legális, és kérelmét Strasbourgban is elutasították.

A Pesti TV műsorvezetője, Kroó Zita bírálta Karsait, amiért nem várta meg természetes halálát, és politikai ügyet csinált az eutanázia kérdéséből. Kroó szerint az eutanázia kérdése politikai propaganda, és a magyar társadalom még nem áll készen rá. A műsorban Gavin Duncan is részt vett, aki egyetértett Kroóval, és az eutanáziát morálisan és jogilag is problémásnak tartotta.

Nem ez az első alkalom, hogy a Fideszhez közeli „médiamunkások” Karsaival kapcsolatban mondanak efféle kijelentéseket. Még a nyáron Szakács István, a Megafon győri influenszere a TikTokon ajánlott nyugtatót az akkor már haldokló jogásznak. „A Karsai Dániel kapja be… Azért, mert az életről egyedül a jóistennek van joga rendelkezni. A Karsai Dániel annyira, annyira izél, tehát hogyha olyan állapotban érzi magát, vegyen be két doboz Xanaxot, azt viszontlátásra” – mondta Szakács, aki később elnézést kért a kijelentésért és vissza is vonult a közélettől.

Karsai Dániel kiállásával egy eddig tabunak számító témát, az eutanáziát emelte be a közbeszédbe, ezzel olyanoknak is erőt adva, akik hozzá hasonlóan gyógyíthatatlan betegségben szenvednek. Karsai Dániel készült arra, mi lesz, ha már nem éri meg, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozzon az ügyében. „Lehet, hogy ennek az ügynek mi nem haszonélvezői, hanem mártírjai leszünk” – mondta tavaly egy sajtótájékoztatón. Még életében kérvényezte, hogy halála esetén testvére vihesse tovább az ügyét, amiben végül számára nem kedvező döntést hozott a strasbourgi bíróság.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szeptember 3-án elutasította Karsai fellebbezését is, így jogerősen kimondták, hogy a magyar állam nem sérti az alkotmányjogász emberi jogait azzal, hogy nem teszi számára lehetővé az aktív eutanáziát. Az ítélet után Karsai azt mondta az RTL-nek: „Nagyon csalódott vagyok. Azt gondolom, a bíróság gyáva döntést hozott.”

Bedő Dávid, a Momentum képviselője, egy perces néma csendet kért Karsai emlékére a parlamentben, amit Kövér László házelnök elutasított, mondván, hogy az „politikai propaganda a halál kultúrája mellett”.

Karsai Dánielt szűk családi és baráti körben temetik el, de terveznek többnapos gyertyagyújtást is, amin bárki részt vehet. Karsai Péter, Karsai Dániel testvére, gyertyagyújtást tervez, ahol mindenki leróhatja kegyeletét. A pontos helyszínt és időpontot később közlik.