Új szintre lép a BMW önvezető technológiája

A BMW legújabb önvezető technológiáját, amely lehetővé teszi a sofőr számára, hogy akár filmeket is nézzen vagy e-maileket írjon vezetés közben, először a 7-es sorozatú luxusszedánokban vezetik be.

A BMW a 3-as szintű önvezetésre képes 7-es széria értékesítését tavaly év végén kezdte meg, és most bejelentették, hogy a 7-es sorozatban kombinálják a 2-es és a 3-as szintű önvezető technológiákat, ami egyedülálló az iparágban. A Personal Pilot L3 névre keresztelt szolgáltatás elsőként Németországban lesz elérhető, 6000 eurós (2,4 millió forintos) árcédulával.

Az új rendszerrel felszerelt BMW-kben a sofőrök bizonyos autópálya szakaszokon 60 km/h alatti sebesség mellett is kéz nélkül vezethetnek, akár éjszaka is. Az autók a legmodernebb ultrahangos és radar szenzorokkal, valamint 3D Lidar érzékelőkkel vannak felszerelve, így a vezetők videókat nézhetnek, vagy akár e-maileket írhatnak vezetés közben.

Azonban a vezetőknek mindig készen kell állniuk arra, hogy szükség esetén néhány másodpercen belül átvegyék a jármű felett az irányítást.

A horvát Rimac cég is a jövőbe tekint, hiszen nemrégiben bemutatták a Verne robotaxijukat, amely egy 2026-ban piacra kerülő 4-es szintű önvezető képességekkel rendelkező jármű, amelyben már nincs szükség kormányra és pedálokra.

Ezzel szemben a Mercedes visszahívást hirdetett meg, különböző dízelmodelleket érintő hibás üzemanyagszűrő miatt. Összesen 9000 személyautót, köztük M-, GL-, R-, GLK-, E-, G-, S- és E-osztály modelleket, valamint a beépített üzemanyag-fűtéssel ellátott Vito, Viano és Sprinter haszongépjárműveket kell átvizsgáltatni. A probléma a vízelvezető nyílás környékén történő gázolaj szivárgásra vezethető vissza. A Mercedes szerint a hiba csak a 2009 novembere és 2010 októbere között gyártott járművekben fordul elő, és a javítás körülbelül egy órát vehet igénybe. A tulajdonosok ellenőrizhetik, hogy érinti-e őket a probléma a Mercedes rendszerében az alvázszám megadásával.

A sportvilágban is történtek fontos fejlemények: a labdarúgó OTP Bank Ligában címvédő Ferencváros új mezszponzort kapott. A magyar parfümmárka, a SUPERZ. Budapest három évre kötelezi el magát a zöld-fehérek mellett. A klub szerdai közleménye szerint idén júliustól a mezek hasi oldalán lesz látható a SUPERZ. Budapest logója, az új mezszponzor július 23-án, a Bajnokok Ligája selejtezőjének első mérkőzésén debütál. Emellett a Ferencváros magyar válogatott csatára, Varga Barnabás, aki az Európa-bajnokságon súlyos sérülést szenvedett, már jobban van és hamarosan maszkot kell majd viselnie a pályán való visszatéréshez.

A nemzetközi jogrendben is fontos fejlemények történtek, egy 46 évvel ezelőtt elkövetett brutális gyilkosság miatt emeltek vádat egy volt amerikai katona ellen Németországban. A bajorországi Schweinfurtban állomásozó katona 1978-ban, 24 éves korában tizennégy késszúrással ölt meg egy 18 éves diáklányt. A férfi 1996-ban került a német nyomozók látóterébe, de bizonyítékok hiányában akkor megakadt a nyomozás. A modern bűnügyi technikának köszönhetően végül sikerült kimutatni DNS-ének nyomait az áldozat ruháján. A most 70 éves férfit tavaly tartóztatták le az amerikai Nebraska államban, és kiadták Németországnak, ahol jelenleg vizsgálati fogságban van, és tagadja bűnösségét.