A Fekete-tengeren tesztelik az ukrán haditengerészet új zászlóshajóját

A Törökországban épülő Hetman Ivan Mazepa korvett (F211) már 70%-os készültségi állapotban van, és a közelmúltban megkezdte tengeri próbáit a Fekete-tengeren, Törökország közelében.

Volodimir Uhlinszkij, a hajó kapitánya egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy a hajó építése gyorsabban halad a tervezettnél, és már a berendezések és a fegyverek felszerelése is zajlott. Az Ada-osztályú korvett képességei jelentősen meghaladják az elődje, a Hetman Sahajdacsnij fregatt képességeit, és a tervek szerint akár 180-240 kilométeres távolságban lévő célpontokat is képes lesz megsemmisíteni.

A pontos fegyverzetről még nincsenek részletes információk, de a mil.in.ua szerint a korvett olyan hajó elleni rakétákkal lehet felszerelve, mint amilyenek a Neptune, Harpoon, NSM vagy Atmaca típusok, amelyek közül az egyik a Moszkva zászlóshajó vesztét okozta.

A Hetman Ivan Mazepa korvett május 29-én hagyta el az RMK Marine hajógyárat, és a nyilvánosságra hozott fotók alapján már fel van szerelve egy olasz gyártmányú 76 milliméteres Super Rapid haditengerészeti tüzérségi rendszerrel, valamint egy török gyártmányú Aselsan 35 milliméteres Korkut légvédelmi ágyú tengerészeti változatával a helikopterhangár fölött.

A hajó védelmi rendszerei közé tartoznak a 12,7 mm-es STAMP távirányítású fegyverállomások, amelyeket a hajó mindkét oldalán elhelyeztek. A légvédelmet a MICA VL rendszer fogja biztosítani, és a hajót felszerelik olasz-francia gyártmányú Murene 90 Impact torpedókkal is.

A korvett fejlett elektronikai rendszerekkel is rendelkezik, beleértve egy Thales Sting EO MK2 tűzvezető radart, egy Aselsan műholdas kommunikációs rendszert és egy ARES-2N elektronikai hadviselési rendszert. A Hetman Ivan Mazepa korvettet 2022 októberében bocsátották először vízre, miután a hajótest összeszerelése 2021 decemberének végén fejeződött be.

Az ukrán haditengerészet parancsnoka, Olekszij Nejizspapa altengernagy a Reuters hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy az ukrán rakéták és tengeri drónok súlyos károkat okoztak az orosz szevasztopoli támaszponton, amely a javítások, karbantartás, kiképzés és lőszertárolás szempontjából fontos szerepet játszik Oroszország számára. Emiatt az orosz Fekete-tengeri Flotta kénytelen volt szinte valamennyi hajóját átirányítani más támaszpontokra a megszállt Krímből, és a fő haditengerészeti központja gyakorlatilag használhatatlanná vált.

Az ellenség szinte valamennyi harcra kész hajót áthelyezett a Fekete-tengeri Flotta fő támaszpontjáról. A hajók jelenleg Novorosszijszkban, néhány pedig az Azovi-tengeren állomásozik. Az orosz hadihajók nem lépnek be a Fekete-tenger északnyugati részén egy megközelítőleg 25 ezer négyzetkilométeres területre, amit az ukrán tengeri drónoknak és légitámadásoknak köszönhetően sikerült elérniük.

A megígért amerikai F-16-os vadászgépek, amelyeknek érkezésére Ukrajna várakozásai szerint rövidesen sor kerül, felgyorsítják a szembeszállást a Fekete-tenger fölötti légtér "teljes körű orosz dominanciájával" - mondta a parancsnok, aki szerint a megfelelő felszereléssel ellátott F-16-osokkal képesek lesznek visszaszorítani az orosz harci gépeket. “A Fekete-tenger északnyugati része, elsősorban a polgári hajók számára fenntartott folyosó szinte százszázalékosan biztonságos lesz” – fogalmazott a parancsnok.