Kína drónokkal szorítaná blokád alá Tajvant

Kínai katonai mérnökök szimulációk során vizsgálták meg, hogyan lehetne csak drónok segítségével hatékonyan blokád alá vonni egy Tajvanhoz hasonló szigetet. A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg elemzői szerint a pilóta nélküli repülőeszközökkel növelhető a felderítési és támadási folyamatok hatékonysága.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) elemzői egy tanulmányban részletezték, hogyan lehetne egy kisebb szigetet, amely nagyban hasonlít Tajvanra, csak drónok segítségével blokád alá vonni. A tanulmányt az Interesting Engineering ismertette, amely szerint a kínai hadsereg mérnökei több szimulációban kísérletezték ki a védekezési stratégiát.

Csen Hujcsie, a kínai hadsereg 92116-os egységének mérnöke a Command Control & Simulation című tudományos lapban közzétett publikációban írt a sziget elleni blokádról. A szimulációban a szigetet erős légvédelmi egységekkel látták el, miközben ellenséges hadihajók és tengeralattjárók járőröztek a környező vizeken.

A drónok alacsony költséggel működtethetők és az áldozatok száma is minimalizálható, ami jelentős előnyt jelent az emberi erő alkalmazásával szemben. A szimuláció során négyféle drónt használtak, amelyek közül a nagy és közepes méretűek a szárazföldi bázisokról indultak, hogy felderítsék a környezetet és szükség esetén azonnal reagáljanak a fenyegetésekre. A kisméretű drónok a haditengerészet hajóiról emelkedtek a magasba, hogy megfigyeljék az álcázott célpontokat és hatástalanítsák az ellenséges radarokat.

A szimulációk során Csen és csapata megállapította, hogy a nagy teljesítményű drónok tömeges bevetése nem mindig volt hatékony, de egy bizonyos összetételű és méretű drónsereg már képes volt a sziget és a környező vizek blokád alá helyezésére.

A katonai elemzők szerint a szimulációk egyértelmű választ jelentenek az Egyesült Államok Hellscape nevű tervére, amelyben Amerika drónokkal védené meg Tajvant, öngyilkos drónok bevetésével zavarnák meg a kínai drónokat, lehetővé téve a védelmi erők számára egy összehangoltabb ellentámadást.

Az Egyesült Államokban aggodalmak vannak a kínai drónfölény miatt, különösen miután a DJI fogyasztói drónjai nagy sikert arattak a harctéren, és a cég piaci részesedése elérte a 90 százalékot. Emiatt Amerikában fontolóra vették a cég drónjainak árusításának betiltását, amivel Kína 6 milliárd dolláros piacot veszíthet.