Elon Musk kapott engedélyt a Nemzetközi Űrállomás megsemmisítésére

A SpaceX, Elon Musk űripari vállalata nyerte el a megbízást a Nemzetközi Űrállomás (ISS) 2030-ig történő megsemmisítésére, amely 843 millió dollár értékű. Ez a lépés új fejezetet nyit a kereskedelmi űrtevékenységek történetében, miközben lezár egy több mint két évtizedes korszakot a nemzetközi űrkutatásban.

Az ISS, amely 1998 óta áll az emberiség szolgálatában, az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, az Európai Űrügynökség és Kanada közös projektje volt. Az űrállomás a hidegháború utáni nemzetközi együttműködés jelképévé vált, és 2000 óta folyamatosan vannak rajta űrhajósok, akik több mint 3300 tudományos kísérletet hajtottak végre.

A SpaceX feladata egy olyan speciális jármű kifejlesztése lesz, amely képes lesz az ISS-t a Föld légkörébe irányítani, ahol az ellenőrzött körülmények között megsemmisül. A tervek szerint az űrállomás maradványai és a SpaceX járműve együtt zuhannak majd az óceánba, biztonságos távolságban a lakott területektől.

Ken Bowersox, a NASA Űrműveleti Misszió Igazgatóságának társadminisztrátora kiemelte, hogy az orbitális laboratórium továbbra is a tudomány, a felfedezés és a partnerségek tervrajza marad az űrben, mindenki javára.

A NASA hangsúlyozta, hogy bár a SpaceX fejleszti a deorbitáló járművet, a művelet során az ügynökség veszi át annak irányítását.

Az ISS megsemmisülése után sem marad üres az alacsony Föld körüli pálya. Több magáncég, köztük a SpaceX, az Axiom, a Blue Origin és a Vast már dolgozik kereskedelmi űrállomások fejlesztésén, amelyek akár már a közeljövőben elindulhatnak.

Az Európai Űrügynökség szerint az ISS üzemeltetése 30 év alatt mintegy 100 milliárd euróba került a résztvevő űrügynökségeknek.

A SpaceX nem csak az ISS megsemmisítésével foglalkozik, hanem a Polaris Dawn-küldetés keretében 2023 július 31-én tervezik az első olyan űrsétát is, amelyet egy kereskedelmi űrrepülés keretein belül hajtanak végre. A küldetés a Jared Isaacman amerikai milliárdos által finanszírozott program része, és egy Dragon-űrkapszulával, Falcon 9-es rakéta segítségével indul majd el. A Polaris-program három küldetésből áll, és a Dawn lesz az első. A legénység tagjai között ott lesz Isaacman mellett Scott Poteet, az amerikai légierő nyugalmazott hadnagya is pilótaként, valamint két küldetésspecialista, Sarah Gillis és Anna Menon is, akik a SpaceX műveleti mérnökei. A Polaris pályája 700 kilométerrel lesz a Földtől, ami jelentősen magasabb, mint az ISS 400 kilométeres magassága.