Az ősrégi orosz T-55-ös harckocsik rejtélye

A Forbes elemzése rávilágított arra, hogy miért kerülnek a harcvonalra az elavult T-55-ös és T-62-es harckocsik, miközben számos modern T-72-es raktáron marad. Az OSINT-elemzők adatai szerint az ukrajnai konfliktus 28 hónapja alatt az orosz T-55-ösök raktári állománya 31%-kal, a T-62-eseké 37%-kal, míg a T-80B-ké 79%-kal csökkent, azonban a T-72-eseké mindössze 9%-kal.

Az orosz hadmérnökök a régi szovjet harckocsikat felújítják és modernizálják, hogy pótolják a harci veszteségeket, miközben új harckocsikat is gyártanak. A régi haditechnika modernizálása költséghatékony megoldásnak tűnik, de a T-72-eseket mégsem állítják hadrendbe, helyettük inkább az új T-90M harckocsikat részesítik előnyben.

A T-72-esek tárolása során a töltőrendszerek minősége jelentősen romlott, ami nehezen javítható, míg a T-62-esek és T-55-ösök manuális töltőrendszert használnak, ami egyszerűbb karbantartást tesz lehetővé. A T-80B harckocsik esetében, amelyek szintén automata töltőberendezéssel rendelkeznek, a raktári állomány jelentős csökkenése arra utalhat, hogy ezek a modern harcjárművek kevesebb időt töltöttek tárolásban, és a modernizálásukba többet érdemes befektetni.

A szovjet és orosz harckocsiraktárak gyakran a szabad ég alatti mezőkön találhatók, ahol a haditechnikai eszközök ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Évtizedekig tartó tárolás után a technikai berendezések jelentős károsodást szenvedhetnek, ami átfogó modernizációt igényel.