Párizsi Olimpia: Antetokunmpo ott lehet, Doncic viszont nem

A hétvégi selejtezők eredményeként kialakult a férfi kosárlabdatorna mezőnye a párizsi olimpián, ahol a görög válogatott Jannisz Antetokunmpo vezetésével, míg Puerto Rico húsz év után ismét olimpiai résztvevőként tér vissza.

A görög válogatott hazai pályán, Jannisz Antetokunmpo vezetésével harcolta ki a részvételt, így 2008 óta először lesznek jelen az olimpián. Antetokunmpót a torna legjobbjának választották, és a görög csapat az A csoportban az ausztrálok, a kanadaiak és a spanyolok ellen lép majd pályára. A spanyol válogatott szintén hazai közönség előtt ünnepelhette a kijutást, és a 39 éves Rudy Fernández lehet az első férfi kosaras, aki hat olimpián is részt vesz.

Luka Doncic vezette szlovén válogatott azonban nem jutott ki az olimpiára, miután a torna elődöntőjében 96–68-ra kikapott a görögöktől. Doncic 21 pontot szerzett, ami nem volt elegendő a továbbjutáshoz.

Puerto Rico válogatottja San Juanban szerezte meg az olimpiai részvétel jogát, így húsz év után újra ott lehetnek az ötkarikás játékokon. Párizsban a C csoportban az amerikai, a szerb és a dél-szudáni csapatokkal mérkőznek majd meg.

A brazil válogatott Lettországban diadalmaskodott, és így 16. alkalommal vesz részt az olimpián. A B csoportban a házigazda franciák, a világbajnok németek és a japánok lesznek az ellenfeleik.

A párizsi játékok férfi kosárlabdatornája július 27-én kezdődik Lille-ben, a bronzmérkőzést és a döntőt pedig augusztus 10-én rendezik a fővárosi Bercy Arénában.