Hatalmas repedés a Marson

Egy Európai Űrügynökség által üzemeltetett űrszonda lenyűgöző felvételt készített egy óriási repedésről a Mars felszínén, amelyet az IFLScience számolt be. A csillagászok már közel száz évvel ezelőtt felfedezték ezt a jelenséget, de csak most sikerült eddig soha nem látott részletességgel közelebbről megvizsgálniuk.

Az Aganippe Fossa névre keresztelt szurdok hossza 600 kilométer, ezzel méretét tekintve a Grand Canyont is meghaladja. A Mars Express, amely az Európai Űrügynökség (ESA) egyik űreszköze és 2003 óta kering a vörös bolygó körül, készítette a lenyűgöző felvételeket.

A szurdok a bolygó legnagyobb vulkánjainak otthont adó Tharsis-régióban található. Közülük az Arsia Mons, amely 11 700 méter magasságával így is impozáns, de még ennél is magasabb a Naprendszer legnagyobb vulkánja, a 21 900 méteres Olympus Mons, amely szintén a közelben helyezkedik el.

Az ESA kutatói egyelőre nem állapították meg pontosan, hogy mi okozhatta az Aganippe Fossa kialakulását. Feltételezések szerint a több millió évvel ezelőtt az Arsia Mons alatt felgyűlt magma felszínre törése eredményezhette ezt a jelentős méretű repedést a Mars felszínén. Az Aganippe Fossa a Valles Marineris mellett, amely 4000 kilométerével a Naprendszer leghosszabb kanyonjának számít, a Mars egyik legfigyelemreméltóbb geológiai képződménye.