A Mazda MX-5 2 literes változatának búcsúja Európában

A Mazda MX-5, a japán gyártó ikonikus kompakt élményautója, már nem kapható Európában a népszerű 2 literes benzinmotorral, mivel nem felel meg az egyre szigorodó károsanyag-kibocsátási előírásoknak.

A Mazda döntése értelmében az MX-5 erősebb, 2 literes motorral szerelt változatát fokozatosan kivezetik az európai piacról. A szigorú környezetvédelmi szabályozások miatt ez a modell már nem felel meg a károsanyag-kibocsátási normáknak. A legtöbb európai országban már nem is rendelhető az említett változat, azonban a készleten lévő autókra még van lehetőség lecsapni, és az Egyesült Királyságban továbbra is elérhető marad.

Az MX-5 1,5 literes, 4 hengeres szívó benzines motorja 132 lóerős teljesítményt és 152 Nm nyomatékot biztosít, amivel a kocsi 8,3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/h sebességre, és eléri a 204 km/h-s végsebességet. Ezzel szemben a 2 literes változat, amely szintén 4 hengeres szívó benzinmotorral rendelkezik, 184 lóerőt és 205 Nm nyomatékot kínál, lehetővé téve a 6,8 másodperces 0-100 km/h sprintet és a 220 km/h-s csúcssebességet.

Az MX-5 továbbra is rendelhető vászon- és fémtetővel, így a leendő tulajdonosok választhatnak a nyitott vagy zárt vezetési élmény között. Az autó Magyarországon 13,3 millió forintos kezdőáron érhető el, és a kis tömegének köszönhetően az 1,5 literes motorral is izgalmas vezetési élményt nyújt.