Halálra ítélték a Kongói Demokratikus Köztársaság katonáit

Halálra ítéltek huszonöt katonát a Kongói Demokratikus Köztársaságban, mert elmenekültek az M23-as kongói lázadószervezet elleni harc elől és lopás vétségében is bűnösnek találták őket.

A katonai bíróság szerdán hozta meg az ítéletet, miután a katonák elhagyták állásaikat és lopás közben kapták el őket a közeli Alimbongo faluban. A hadsereg szóvivője, Reagan Mbuyi Kalonji szerint a katonák a falu üzleteiben követtek el lopást. Feleségeikkel együtt, akik az ellopott árukat átvették, őrizetbe vették őket. Az ítéletet követően egy katona 10 év börtönbüntetést kapott, míg négy feleséget és egy másik katonát felmentettek. A vádakat egy katona kivételével, aki bűnösnek vallotta magát, mindenki tagadta. Az ügyvédek fellebbezést terveznek az ítélet ellen.

A kongói hadsereg már több mint két éve harcol az M23-as lázadószervezet ellen, amelyet Ruanda támogat. Emellett más milíciák erőszakos cselekményeivel is szembe kell nézniük, és a konfliktusok következtében mintegy 2,7 millió ember kényszerült elhagyni otthonát Észak-Kivu tartományban. A lázadók a múlt héten stratégiailag fontos területeket foglaltak el.

A kongói hadsereg belső megosztottsága, az elégtelen erőforrások, a rossz logisztika és az országot sújtó korrupció miatt gyakorlatilag diszfunkcionális. A Reutersnek nyilatkozó tisztek szerint májusban nyolc tisztet ítéltek halálra megfutamodásért és egyéb bűncselekményekért, ami a kongói fegyveres erőkben uralkodó zűrzavarra világított rá. Kongó márciusban oldotta fel a halálbüntetésre vonatkozó moratóriumot, az ismétlődő fegyveres konfliktusokban elkövetett árulásra és kémkedésre hivatkozva.