Óriási változás várható a német megújuló energiatermelés támogatásában

A német megújuló energiatermelés támogatási politikája jelentős változáson megy keresztül, a garantált értékesítési áron alapuló működési támogatástól egyösszegű beruházástámogatási modell felé mozdul el. Ez a lépés csökkentheti a költségvetési kiadásokat, ugyanakkor növeli a beruházók piaci kockázatait. A német kormánypártok a 2025-ös költségvetés kapcsán állapodtak meg a változásokról, amelyek a magyar villamosenergia-piacra is hatással lehetnek, valamint Magyarországon is felmerült a megújuló energiatámogatási rendszer átalakításának kérdése.

A német kormánykoalíciós tárgyalásokról szivárgott ki az információ, amelyet a Reuters hírügynökség ismertetett. A támogatási rendszer irányváltása jelentős, bár a végleges paraméterek és a kezdődátum még nem ismertek.

A megújuló energiatermelési kapacitások növekedése költségvetési és piaci kihívásokat is generál. Gyakoriak a negatív nagykereskedelmi villamosenergia árak, amelyeket a nap- és szélenergia túltermelése okoz. A jelenlegi, húsz évre szóló támogatási rendszer garantált árbevételt biztosít a megújuló energiás kapacitásoknak.

Németországban 24 évvel ezelőtt vezették be a jelenlegi rendszert, és a megújuló energiák aránya már 58%-ot tesz ki az áramfogyasztásban, 2030-ra pedig 80%-ra szeretnék növelni. Ez indokolja a támogatási rendszer átalakítását a liberális FDP párt szerint.

A német pénzügynökség szerint az új megújuló energiaforrások elterjedését a beruházási költségtámogatásokra kell átterelni. A Robert Habeck vezette gazdasági minisztérium többféle modellt vizsgál az átállás során.

A beruházási költségtámogatásra való áttérés a piaci értékesítési kockázatok növekedését eredményezheti, ami veszélyeztetheti a 2030-ra kitűzött megújuló energiás célokat. A német BEE lobbi vezetője, Simone Peter szerint ez a radikális változás a piaci bizonytalanság és a beruházási vonakodás kockázatával jár.

Összességében a német kormánykoalíció nagy irányváltásról döntött az újonnan tervezett kapacitások támogatásában, de a részletek még ismeretlenek, és nem tudni, hogy a változások érintik-e a korábbi, hosszú távú támogatási szerződéseket.