Otthonfelújítási Program: elérhető a kivitelezők és tanácsadók listája

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján már elérhető az Otthonfelújítási Programban részt vevő kivitelezők és tanácsadók listája, amely a vállalkozások regisztrációi alapján folyamatosan bővül.

Az Otthonfelújítási Program a kormány által nyújtott kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával támogatja az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését. A pályázat egyik alapvető feltétele, hogy a felújítások során legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást kell elérni.

A programban csak azok az építőanyagok és berendezések használhatók, amelyek megfelelnek a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontoknak, és az ÉMI Nkft. környezeti minősítése alapján jó értéket érnek el. A kulcstermékek adatbázisában szereplő hőszigetelők, nyílászárók, valamint hő- és melegvíztermelő berendezések rendelkeznek az európai uniós jogszabályok szerinti megfelelőségi nyilatkozattal, és az igénylők csak ezen termékek közül választhatnak a felújításokhoz.

A támogatható tevékenységek közé bekerült a hőszivattyús fűtési rendszerek kiépítése, a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése, valamint a kőzetgyapot hőszigetelés is. A kulcstermékek listája gyártói adatszolgáltatáson és nyilvánosan közzétett adatokon alapul, így az információk folyamatosan frissülnek.

Az ÉMI honlapján található Kivitelezői (szállítói) Regisztrációs Lista segíti a megfelelő szakemberek kiválasztását. Az adatbázisban szereplő vállalkozások a lakosságot segítik az otthonuk korszerűsítése során, és akár alacsonyabb áron is biztosíthatják a szükséges alapanyagokat.

A Tanácsadói Regisztrációs Listán található vállalkozások a korszerűsítés megtervezésében nyújtanak segítséget, műszaki-energetikai tájékoztatást, energetikai tanúsítványok költségének átvállalásával, kivitelezői ajánlással és egyedi ajánlatokkal. A 30 százalékos primer energiamegtakarítás elérése érdekében minden igénylőnek ajánlott műszaki-energetikai tanácsadóval egyeztetnie a kérelem benyújtása előtt.

A kulcstermékek listája, valamint a kivitelezői és tanácsadói adatbázisok az ofp.emi.hu weboldalon érhetők el, és a vállalkozások regisztrációja alapján folyamatosan bővülnek. További információk a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. honlapján találhatók.