Az ELTE földrajz-matematika szakjára csak egy diák jelentkezett első helyen

Az idei felvételi jelentkezési adatok alapján közel 121 ezer diák adta be jelentkezését magyar egyetemek alap-, osztatlan, vagy mesterképzéseire, és ezen belül mintegy 17 ezren jelölték meg első helyen az ELTE-t. A Debreceni Egyetem közel tízezer jelentkezőjével a második, míg a Szegedi Tudományegyetem 8395 jelentkezőjével a harmadik helyen áll az összesített népszerűségi listán. A Pécsi Tudományegyetem 7292 jelentkezővel a negyedik, míg a Budapesti Gazdasági Egyetem 6729 jelentkezővel az ötödik legnépszerűbb intézmény lett.

Az Eduline összeállítása szerint a legtöbben a gazdálkodási és menedzsment alapképzést jelölték meg első helyen, több mint hatezer-nyolcszáz diák választásával. Közel ötezer diák a pszichológia szakot részesítette előnyben, melyet az osztatlan jogászképzés követ a népszerűségi sorrendben.

A kevésbé népszerű képzések között szerepel a Debreceni Egyetem szolnoki kampuszának turizmus-vendéglátás szaka és a Nyíregyházi Egyetem angol nyelvű gazdálkodás-menedzsment képzése, ahová csupán egy-egy diák jelentkezett első helyen. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem angol nyelvű szőlész-borász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lengyelül zajló szlavisztika, valamint az ELTE földrajz-matematika és fizika-történelem szakos tanári képzései is kevés jelentkezőt vonzottak. Emellett a Debreceni Egyetem nyíregyházi kampuszán a szociális munka alapszakot, a Sárospataki Református Teológiai Akadémián pedig bizonyos művészeti képzéseket, mint például a klasszikus hárfa, a cimbalom vagy zenekarvezetés szakot is csak egy-egy diák jelölte meg első helyen. Az Óbudai Egyetem salgótarjáni kampuszán is csak egy valaki lenne mérnökinformatikus, ha az elsőnek bejelölt képzéseket vesszük.

Az ELTE-n a hebraisztika, indológia, asszíriológia, új latin nyelvek és kultúrák (román), szlavisztika (ezen belül is szerb nemzetiségi, szlovák és szlovén) az, ami a lista legvégén szerepel a jelentkezők száma miatt. A szlavisztika és a germanisztika más intézményeknél, egészen pontosan a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen is a legkevésbé kedvelt szak lett, hiszen itt is csak egy-egy fiatal jelölte meg ezt első helyen.

A ponthatárokat július 24-én hirdetik ki, így a jelentkezőknek még várniuk kell a felvételi eredményekre. Az állami ösztöndíjas, nappali tagozatos alapszakok közül több olyan is akad, amelyekre csak egyetlen diák jelentkezett első helyen, többek között különleges művészeti, gazdasági, műszaki és informatikai képzések is találhatóak köztük, mint például a Debreceni Egyetemen (szolnoki kampusz) a turizmus-vendéglátás, a Nyíregyházi Egyetemen a gazdálkodási és menedzsment (angol nyelven), valamint a Miskolci Egyetem gépészmérnök (angol nyelven) képzése.