Európa új űrrakétája, az Ariane 6: új korszak kezdete vagy kihívások sorozata?

Évekig tartó várakozás után 2024. július 10-én tervezik az első indítást Európa új űrrakétájának, az Ariane 6-nak, amelynek sikeressége létfontosságú lehet az Európai Űrügynökség (ESA) számára, noha a projekt körül több bizonytalanság is felmerült.

Az ESA és a francia ArianeGroup által fejlesztett Ariane 6 hordozórakéta a korábbi Ariane 5-öt hivatott leváltani, amelynek fejlesztését 2010 óta tervezik, de több akadályba is ütközött, többek között a koronavírus-járvány miatt is csúszott a projekt. Az Ariane 5 utolsó küldetése 2023. július 5-én volt, az utódja azonban még nem állt készen a bevetésre.

Az ESA-nak az ukrajnai invázió miatt megszakított kapcsolatok és a Vega C hordozórakéta meghibásodása miatt nem volt bevethető eszköze, így a küldetések vagy el sem indultak, vagy a SpaceX szolgáltatásait kellett igénybe venniük. Carine Leveau, a CNES francia űrügynökség egyik igazgatója szerint, ha minden a tervek szerint halad, az Ariane 6 Francia Guyanából, Kourouból indulhat majd el.

Az Ariane 6 előnye, hogy Európa így nem kell függjön más országoktól a világűrbe jutás szempontjából, ami a jelenlegi geopolitikai helyzetben kiemelten fontos – véli Lucia Linares, az ESA egyik vezetője.

Miben más az Ariane 6?

Az Ariane 6 célja az üzemeltetési költségek csökkentése és a gyártás egyszerűsítése volt. Az új hordozórakéta havonta egyszer képes lesz útnak indulni, ami kétszer olyan gyakori, mint az Ariane 5 volt. Az Ariane 6 elsősorban az európai intézményi küldetésekre szánják, de a kereskedelmi küldetésekre is használható lesz, ami segíthet a működtetés költségeinek ellensúlyozásában.

Mennyire lesz hasznos?

Az Ariane 6 egyik hátránya, hogy minden egység csak egyszer használható, szemben a SpaceX újrahasznosított megoldásaival, ami növeli a költségeket. Az új hajtóműnek köszönhetően azonban képes lesz visszatérni a légkörbe a küldetés elvégzése után, így nem növeli az űrszemét mennyiségét. Jelenleg már 30 küldetésre lefoglalták az Ariane 6-ot, de az EUMetSat bejelentette, hogy 2025-ben a SpaceX Falcon 9-esével kívánja az űrbe juttatni a meteorológiai műholdjait.