A mezőhegyesi ménesbirtok átalakulása és a jövő kérdései

Lázár János évek óta áll a mezőhegyesi ménesbirtok fejlesztéseinek élén, melynek keretében 61 milliárd forint közpénz felhasználásával jelentős modernizáció és látványberuházások valósultak meg. A mezőgazdasági vállalatot a Lázár vezette alapítvány kezeli, és a fejlesztések során többek között vízágyas tehénistállók, lovaspálya, büfé és szállodakomplexum épült a birtokon.

A fejlesztések ellenére a helyi lakosok tömeges elbocsátásokról számolnak be, és a város kiürülésének jeleit látják. Lázár János elismeri, hogy a robotizáció hatására csökkent a dolgozók száma, de hangsúlyozza, hogy a képzett munkaerő iránti igény nőtt, és példaként említi az iPaddel dolgozó traktorosok magas keresetét.

A mezőhegyesi ménesbirtokon végrehajtott beruházások részleteit videónkban is bemutatjuk, ahol látható, hogy az állami tulajdonban lévő gazdaságba először jelentős közpénzek áramlottak, majd ezek az alapítvány kezelésébe kerültek. Interjút készítettünk Lázár Jánossal, és a helyi lakosok véleményét is megkérdeztük a modernizáció és az elbocsátások kapcsán.

A birtokon végrehajtott fejlesztések között szerepelnek mezőgazdasági projektek mellett egyéb látványberuházások és szerelemprojektek is, melyekre szintén adófizetői forrásokat fordítottak. Lázár János szerint a mezőhegyesi vállalat Magyarország legjobb, profitorientált mezőgazdasági vállalata lett, de felmerül a kérdés, hogy ez a siker a fideszes kapcsolatoknak köszönhető-e, vagy a mezőhegyesi csupán egy a sok támogatott gazdaság közül.