Yale színművészeti mesterképzésére felvételt nyert egy magyar fiatal

Első magyarként nyert felvételt a Yale David Geffen School of Drama színművészeti mesterképzésére Ilosvai Dorottya, aki a gödöllői általános és gimnáziumi évei után Amerikában folytathatja tanulmányait. A fiatal tehetséget háromezer jelentkező közül választották ki, és 15 társával együtt szeptembertől kezdheti meg a képzést az Egyesült Államok egyik legnevesebb egyetemén.

Ilosvai Dorottya a Yale David Geffen School of Drama színművészeti mesterképzésén tanulhat tovább, ahol olyan neves elődök jártak, mint például Meryl Streep, Lupita Nyong’o és Paul Giamatti. Az Eduline-nak adott interjúban a lány elmesélte, hogy egy véletlennek köszönhetően hallott az ASSIST nevű ösztöndíjprogramról, amelynek keretében Amerikában tanulhatott egy évet. Annak ellenére, hogy akkor még nem beszélt angolul, megragadta a lehetőséget és egy amerikai magániskolában töltött el egy évet, ahol megtanult angolul.

A New York University Abu Dhabi kampuszának egyik alapképzésére jelentkezett, és három továbbtanulási lehetőséget látott maga előtt: a The Juilliard School, a New York University Tisch School of the Arts programja és a Yale David Geffen School of Drama mesterképzése, amely a listájának élén állt. A Yale többkörös fordulók után választotta ki a 16 fiatalt, köztük Ilosvai Dorottyát, akinek ösztöndíjat is ajánlottak, amely fedezi a képzési költségeit és a megélhetése egy részét. Mivel egy magyar kisvárosból jövök, ösztöndíj nélkül nem álmodozhatok semmiféle amerikai képzésről - jegyezte meg Dóri.

Ilosvai Dorottya a Yale színészképzésének elvégzése után Európában képzeli el a jövőjét, lehetőleg független európai filmekben. A tehetséges fiatalnak az álma eléréséhez azonban szponzorokra van szüksége, mivel édesanyja nyugdíjas, így nem tudja támogatni a tengerentúlon való talpon maradását. A Whydonate oldalán lehet támogatni Ilosvai Dorottyát, aki a felvételi előtti időszakban a barátai kanapéján húzta meg magát, de ha erre sem volt lehetősége, akkor buszpályaudvarokon töltötte az éjszakát.

Ő az a férfi, aki egy sorozatgyilkost stoppolt le, de túlélte a közös utazást

1975 őszén Steve Fishman, aki ma már díjnyertes újságíró és sikeres podcast készítő, egy zöld Buick Sedannal utazott együtt egy férfival, aki magát csak Rednek nevezte. Körülbelül 15 perc után épségben megérkezett a célállomására. Később kiderült, hogy a férfi valójában Robert Frederick Carr III, egy hírhedt sorozatgyilkos volt, aki több mint egy tucat embert rabolt el és erőszakolt meg, négyet közülük meg is ölt.

Fishman egy börtöninterjú során tudta meg, miért engedte el őt Carr. A gyilkos válasza egyszerű volt: 'Azt gondoltam, túl nagy vagy'. Fishman, aki akkoriban egy helyi újságnál volt gyakornok, később felkereste Carr családját, hogy interjút készítsen velük. Az interjú elindította újságírói pályáját, de a történet borzalmait csak később kezdte feldolgozni.

Ma már többszörös édesapaként Fishman másképpen tekint a bűnözésre és az áldozatokra. Közel öt évtizeddel később Carr lányával, Donnával együttműködve a Smoke Screen podcast "Barátom, a sorozatgyilkos" című évadában boncolgatják a sorozatgyilkosok bűntetteit. Donna, aki már megházasodott és a férje vezetéknevét vette fel, továbbra is küzd a sötét múltjával, míg Fishman még mindig azon tűnődik, hogyan élhette túl a gyilkossal való találkozást.