Egész Budapestre kiterjesztheti az érintéses jegyvásárlást a BKK

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) előzetes piaci konzultációt indít az elektronikus jegyrendszer fővárosi kiterjesztéséről, a Budapest Pay&GO rendszer továbbfejlesztésének lehetőségeit vizsgálva.

Az új rendszeren keresztül már több mint egymillió jegyvásárlás történt, ami jelzi a digitális fizetési szolgáltatás sikerét. A BKK célja, hogy a potenciális beszállító partnerekkel egyeztetve a lehető legmegalapozottabb döntést hozza a tervezett szolgáltatás kialakításáról.

A Pay&GO szolgáltatás lehetővé teszi, hogy bankkártyával vagy mobiltárcát használó okoseszközzel érintéssel vásároljanak jegyet az utasok egyes BKK járatokra. Ez a fajta jegyvásárlás a fizetési tranzakcióval együtt azonnali érvényesítést is jelent, így nem keletkezik papíralapú jegy vagy visszaigazolás.

A BKK a változó ügyféligényekre reagálva július 8-án indított előzetes piaci konzultációt, hogy feltérképezze, milyen feltételek mellett terjeszthető ki a Pay&GO szolgáltatás Budapest egész területére. A konzultáción a potenciális beszállítók megismerhetik a BKK elvárásait és egyeztethetnek a rendszer kialakításával kapcsolatos kérdéseket.

A közbeszerzési eljárás során a BKK pontosabb képet kaphat a piaci szereplők által kínált megoldásokról, így a legmegfelelőbb döntést tudja meghozni a rendszer bővítésére. A jövőbeni Pay&GO rendszer a tervek szerint a lehető legtöbb ügyféligényre kínál majd megoldást, így mind a rendszeres, mind az alkalmi utasok megtalálhatják a számukra legkedvezőbb jegytípust.

A Pay&GO bevezetése óta több mint 1 millió jegyvásárlás történt a rendszeren keresztül. A Repülőtéri Expressz járatokon a jegyek közel 35 százalékát, míg az M1-es metró vonalán 25-30 százalékát vásárolják Pay&GO-val. A rendszert használók 45 százaléka okoseszközzel, 55 százalék pedig fizikai bankkártyával használja a szolgáltatást, és a Pay&GO-t használó ügyfelek 93 százaléka általában maximum két jegyet vásárol egyszerre.

A Pay&GO fizetési megoldás a tervek szerint legkorábban 2026 második felétől lesz elérhető további vonalakon is.