A tőzsdék szárnyalását megállíthatja a blackout period és a hedge fundok kiszállása

Az S&P 500 részvényindex történelmi csúcson áll, de több jel szerint közeledhet egy korrekció. A részvényvisszavásárlások lassulása, a jelentési szezon előtti blackout period és a hedge fundok technológiai részvényekből való kiszállása okozhatja a piaci lendület csökkenését.

Az S&P 500 részvényindex idén már 16 százalékot emelkedett, ami kiemelkedő teljesítményt jelent. Azonban a piaci indikátorok túlvett állapotot jeleznek, ami előrevetítheti a növekedési ütem lassulását. A részvényvisszavásárlások, amelyek eddig jelentős támaszt nyújtottak a piacnak, több százmilliárd dolláros volumenben történtek az elmúlt években, és jelentős osztalékfizetésekkel párosultak. Az Apple például az összes visszavásárlás közel tizedét adta az elmúlt 10 évben, amely során az S&P 500 cégek összesen 6913 milliárd dollár értékben vásároltak vissza részvényeket.

A technológiai szektor vezeti a visszavásárlásokat, de a pénzügyi és egészségügyi cégek is jelentős mennyiségben részesültek ebben a folyamatban. A közelgő jelentési szezon előtti blackout period alatt azonban jelentősen csökkenhetnek a részvényvisszavásárlások, ami a piaci kapitalizáció alapján az S&P 500 vállalatok közel 80 százalékát érinti. Ez a vételi erő és a forgalom csökkenésével járhat, ami megakaszthatja a részvénypiaci rali egyik fő motorját.

Ezzel párhuzamosan, a hedge fundok jelentős mértékben szállnak ki a technológiai részvényekből, ami további nyomást gyakorolhat a piacra. A Goldman Sachs adatai szerint a globális hedge fundok 2016 óta nem látott mértékben adták el a technológiai, média és távközlési vállalatok részvényeit 2022 júniusában. Ez a tendencia különösen érdekes, tekintettel arra, hogy az S&P 500-as index első féléves 15 százalékos emelkedését nagyban a technológiai papírok, mint például a mesterséges intelligenciát kiszolgáló chipjeiért keresett Nvidia hajtotta, amely 150 százalékkal drágult.

A hedge fundok általános piaci iránytól való eltérését jól mutatja az HFR Global Hedge Fund index, amely az első félévben mindössze 2,89 százalékot emelkedett, ami jelentősen elmarad az S&P 500 teljesítményétől. Ez a gyenge szereplés azonban csak az átlag, hiszen az indexben szereplő alapok hozama jelentős mértékben szóródott, és azok a kisebb alapok, amelyek portfóliójában a technológiai részvények nagy súllyal szerepeltek, jobban teljesítettek.

A felemás munkaerőpiaci adatok közlését követően a Dow Jones 0,2 százalékot esett, míg a S&P 500 0,1 százalékos pluszban, a Nasdaq pedig 0,6 százalékos pluszban állt. A Dow Jones komponensei között a Salesforce és az Apple részvényei teljesítettek jól, míg a Cisco és a Dow papírjai kerültek a lista végére. A Magnificent Seven részvények közül az Alphabet papírjai teljesítettek a legjobban, míg a Nvidia részvényei a leggyengébben szerepeltek a mai nyitás után.

Fontos megjegyezni, hogy ez a cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.