Új ásványok felfedezése Kínában

Kínai kutatók két új ásványt azonosítottak a világ legnagyobb ritkaföldfém-bányájában, a Belső-Mongóliában található Bajan Obóban, amelyek jelentős hatással lehetnek több iparág fejlődésére.

A Bajan Obó bányában talált új ásványok, az oboniobite és a scandio-fluoro-eckermannite, még nem kaptak hivatalos magyar elnevezést. A felfedezést a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) és több ázsiai kutatóintézet együttműködésében hajtották végre, és az új anyagokat, valamint azok nevét a Nemzetközi Ásványtani Társaság (IMA) is elfogadta.

Az új ásványok felhasználási területei az információs technológiától kezdve a repülés- és űrtechnológiáig terjedhetnek. Li Hszianhua, a CAS akadémikusa szerint a felfedezés hozzájárulhat Kína gazdasági és társadalmi fejlődéséhez.

A nióbium és a szkandium, amelyeket az újonnan felfedezett ásványok is tartalmaznak, rendkívül ritka és stratégiailag fontos elemek. A nióbiumot különleges acél ötvözetekben, szupravezető anyagokban és a repülőgépiparban használják, míg a szkandium létfontosságú az alumínium-szkandium ötvözetek és a szilárdoxid-üzemanyagcellák számára.

Kína a ritkaföldfém-kitermelés terén világelső, és a bajan obo-i bánya kiemelkedő szerepet tölt be ebben az iparágban. A terület ásványtani felfedezések szempontjából is kiemelkedő, hiszen 1959 óta már 18 új anyagot azonosítottak itt, az oboniobit és a Scandio-fluoro-eckermannite pedig a 19. és 20. talált anyag a területen.

Az oboniobite sárgásbarnától barnáig terjedő árnyalatú, lemezszerű szerkezetű, míg a Scandio-fluoro-eckermannite halványsárga vagy világoskék színű, oszlopos alakú kristályokat alkot. Az utóbbi különösen figyelemre méltó, mivel ez az első szkandiumot tartalmazó ásvány, amelyet Kínában találtak.