Új csúcson a kínai elektromos-autó piac

Kínában a NEV gyűjtőnév alatt kategorizált, a teljesen elektromos autókat és különböző hibrideket is magába foglaló alternatív hajtású járművek száma közelít a 25 millióhoz, egészen pontosan 24 millió 72 ezer volt forgalomban az idei első fél évben.

A teljesen elektromos autók aránya a NEV járműveken belül 73,36 százalékot tett ki, ami darabszámra 18,13 milliót jelent. Ezzel szemben a hibrid járművek aránya kisebb részt képvisel a piacon.

Az ázsiai ország közbiztonsági minisztériumának jelentése szerint csak az első fél évben rekordszámú, 4 millió 397 ezer új NEV járművet regisztráltak, ami 39,41 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A tavalyi első hat hónapban 3 millió 128 ezer volt az eladott új NEV járművek száma, ami 41,6 százalékos növekedést mutat 2022 első fél évével összevetve.

Kínában a járművek teljes száma 440 millió körül volt idén júniusban, ebből az autók száma 345 millióra rúg. Az elektromos és hibrid járművek növekvő száma jelentős részét képezi a teljes járműállománynak, ami a zöld technológiák iránti növekvő igényt és a környezettudatos gondolkodást tükrözi a világ legnépesebb országában.