Új gyógyszer az Alzheimer-kór ellen az FDA jóváhagyásával

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) jóváhagyott egy új kísérleti gyógyszert, amely kutatások szerint képes lassítani az Alzheimer-kór lefolyását.

Az Eli Lilly által gyártott gyógyszer a második olyan szer, amelyet az FDA engedélyezett az Alzheimer-kór korai tüneteinek enyhítésére. A hatóság egy másik gyógyszert már tavaly hagyott jóvá. Mindkét gyógyszer a betegség kezelésére szolgál, a lefolyás megváltoztatásával, nem pedig a betegség gyógyításával.

Az Eli Lilly a tavalyi év során számolt be kutatásai pozitív eredményeiről, amelyeket szakértők az Alzheimer-kór lehetséges végének kezdeteként értékeltek. Az Alzheimer Szövetség adatai szerint a betegség jelenleg közel 7 millió amerikait érint, és előrejelzések szerint ez a szám 2050-re akár a 13 milliót is elérheti. Globálisan 2020-ban több mint 55 millió beteget regisztráltak.

A gyógyszer 18 hónapos vizsgálata során akár 35 százalékkal is képes volt lassítani a kognitív és funkcionális hanyatlást a placebót kapó kontrollcsoporthoz képest. A gyógyszer különösen a betegség korai szakaszában bizonyult hatékonynak, és a terápia akár 39 százalékkal csökkentette a betegség következő stádiumába való átmenet kockázatát.

A kezelést négyhetente infúzió formájában végezték, ahol a bevitt monoklonális antitestek az Alzheimer-kór kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszó agyban lévő amiloid fehérjelerakódások ellen hatnak.

A gyógyszer ára jelentős lesz: egy fiola várhatóan körülbelül 700 dollárba (több mint 250 ezer forintba) kerül majd, az éves kezelés költsége pedig elérheti a 32 ezer dollárt (11,7 millió forintot). Az amerikai betegeknek azonban lehetőségük lesz támogatást igényelni a kezelés költségeire.

A gyógyszer mellékhatásai között szerepel a lehetséges agyvérzés, de a kutatások szerint ezek ritkák. A harmadik fázisú kísérlet során 1700 résztvevő közül 3 halálesetet tulajdonítottak a gyógyszernek, azonban az FDA vizsgálata szerint a gyógyszer előnyei felülmúlják a kockázatokat. A tavaly engedélyezett hasonló gyógyszer is hasonló mellékhatásokat mutatott.