A Zempléni Fesztivál varázsa

Magyarország talán legfestőibb helyszínén, a Zempléni-hegység szívében idén 33. alkalommal kerül megrendezésre a sokszínűség és a kulturális turizmus ünnepe, a Zempléni Fesztivál, 2024. augusztus 9. és 19. között.

A fesztivál a művészeti sokszínűséget és a kulturális turizmust ötvözi, bemutatva a régió történelmi és kulturális értékeit. Hollerung Gábor, a rendezvény művészeti vezetője és fesztiváligazgatója szerint ez Magyarország egyik legsokszínűbb művészeti fesztiválja, ahol a népszerű műsoroktól kezdve a különleges programokig számos stílus és műfaj képviselteti magát. A látogatók komolyzenei koncerteket, jazzt, népzenét, világzenét, kamaraprodukciókat, táncot és gyerekprogramokat is élvezhetnek. A fesztivál közel 40 helyszínen, csaknem 20 településen, több mint 500 fellépő művésszel várja a közönséget. A kis falvakban a koncertek mellett a helyi gasztronómiai kínálatot is megkóstolhatják a vendégek.

A turizmus és a kultúra összekapcsolását a szervezők különösen fontosnak tartják, és a tavalyi bizonytalanságok ellenére a régió települései összefogtak, hogy támogassák a fesztivált. Idén a rendezvény egy nappal hosszabb lesz, és augusztus 19-én, hétfőn zárul, figyelembe véve az augusztus 20-i hosszú hétvégét. A záróhangversenyen a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a tavaly elhunyt fesztiválalapító, Rolla János emlékét is megidézik.

A fesztivál zenei kínálatában a Budafoki Dohnányi Zenekar nyitóhangversenye mellett a BDZ Kamaraműhely, a MYNK Quartet és Omar Bashir koncertje, valamint a Magyar Rhapsody Projekt, a Gypsy Cimbalom Band, a Group'n'Swing, a Benkó Dixieland Band, a Bohém Ragtime Jazz Band és a Budapest Klezmer Band is szerepel.

A helyszínek között újak és visszatérő kedvencek is találhatók, mint például a Golopi Vay-kastély parkja, a füzéri szabadtéri színpad, Kenézlő, Bodrogkeresztúr, a tarcali Andrássy Kúria terasza, az Újhuta Kastélyszálló terasza, Tolcsva, Mád, Hercegkút, Mikóháza, Taktaharkány és a Magyar Nyelv Múzeuma. Az esti jazz-sorozat Sárospatakon a Malek Andi Soulistic, a Révész Richárd Trió és a Canarro Zenekar előadásával várja a jazz kedvelőit. A borrajongók pedig a Koncert borral-sorozat keretében kóstolhatják meg a tokaji borvidék kiválóságait.

A borok szerelmeseinek további programok is kínálkoznak a régióban. A Tokaji Borászok Asztaltársasága július 6-án egy sétáló kóstoló során mutatja be a Tokaji borvidék egyediségét és sokszínűségét. Ugyanezen a napon indul a Budafoki Pincejárat, ahol minden hónap első szombatján márciustól decemberig a hűs pincékben Magyarország 6 borrégiójának borait fedezhetik fel az érdeklődők. A Magyar Nemzeti Galériában pedig július 10-én, szerdán a Borszerda keretében képzőművészet, élő zene és borkóstoló várja a művészetek és a borok kedvelőit. Az Egri Bor Ünnepe is megrendezésre kerül július 11-e és 13-a között, ahol borok, ízek, élmények és történetek gazdagítják az ország egyik legszebb városának hangulatát.