Hilarion metropolita szexuális zaklatási botránya Magyarországon

Egy orosz lap szerint Magyarországon száműzetésben élő Kirill pátriárka egykori jobbkeze, Hilarion metropolita szexuális zaklatási ügybe keveredett.

A Novaja Gazeta cikke szerint Hilarion metropolita szexuálisan zaklatott egy 18 éves fiút, aki később megszökött tőle. A lap egy márciusi felhívást idéz, amelyben Andrej Kurajev ortodox teológus Hilarion megmentésére szólított fel, utalva arra, hogy a metropolita szexbotrányba keveredett. A magyar sajtó április elején számolt be arról, hogy Georgij Szuzuki, Hilarion egykori személyi szolgálója, jelentős mennyiségű készpénzt és értékeket lopott el a magyarországi ortodox egyházmegye budapesti épületéből.

Szuzuki a Novaja Gazetának nyilatkozva vádolta meg Hilariont szexuális zaklatással, míg Hilarion szerint a fiút az anyja bujtotta fel, hogy megzsarolja őt.

Hilarion metropolita Magyarországon

Hilariont korábban Kirill pátriárka jobbkezeként és potenciális utódjaként tartották számon, de 2022 júniusában váratlanul Magyarországra helyezték át. A Novaja Gazeta szerint itt ismerkedett meg Szuzukival, akivel először levelezett, majd a fiú Magyarországra költözött, hogy szolgálja a metropolitát. Szuzuki szerint Hilarion 2022 novemberében egy Genfi-tó melletti villájába vitte, ahol állítása szerint a metropolita szexuálisan zaklatta őt.

Szuzuki a zaklatások miatt 2023 szeptemberében szembesítette Hilariont, aki fenyegetésekkel reagált. A fiú ezután gyakran rögzítette beszélgetéseiket, amelyek között voltak olyanok is, ahol Hilarion megtiltotta neki, hogy pizsamát vegyen fel lefekvés előtt.

Hilarion életvitele és kapcsolatai Magyarországon

Szuzuki szerint Hilarion szabadidejét luxusprogramoknak szenteli, és egy budapesti kastélyt vásárolt meg 820 millió forintért. A Novaja Gazeta szerint Hilarion egy drága borkollekciót is eladott, hogy berendezze a kastélyt, és egy órakollekciót tart fenn, amelyből ajándékokat adhat, például Orbán Viktornak. Hilarion magyarországi tartózkodása alatt közvetítőként is tevékenykedett, találkozott Ferenc pápával és közreműködött az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállításában. A magyar kormánytagok is gyakori vendégei voltak, és Hilarion magyar állampolgárságot is szerzett, amit egy fényképen rögzített útlevél igazol.

Szuzuki szökése és a következmények

Szuzuki 2024 januárjában döntött úgy, hogy megszökik Hilariontól, és Japánba távozott. A szökése után Hilarion leveleket írt neki, amelyekben bocsánatot kért és tárgyalni próbált a családdal a történtek elfelejtése érdekében. A Novaja Gazeta szerint Hilarion a botrány kirobbanása után Moszkvába utazott, hogy megbeszéléseket folytasson a helyzet kezeléséről. Szuzuki állítása szerint zaklatott lelkiállapotában 30 ezer eurónyi értéktárgyat is ellopott a metropolitától, amiért a magyar rendőrség körözést adott ki ellene.

Nyitó képünkön Hilarion Orbán Viktor miniszterelnökkel.