Meglepő eredmények a magyarok társasági szokásairól

A magyarok társasági szokásait vizsgáló felmérésből kiderült, hogy a vendégségben való cipőlevétel és az ajándékozás terén megosztottak a vélemények, a köztéri dohányzás és a nyilvános helyeken való orrfújás azonban széles körben elfogadott.

A magyarok többsége, 76 százalékuk automatikusan leveszi a cipőjét, amikor vendégségbe érkezik, míg 17 százalék csak akkor, ha a házigazda is ezt várja el. Ajándékozás terén a válaszadók 43 százaléka gondolja úgy, hogy minden esetben illik ajándékot vinni, szemben a 48 százalékkal, akik szerint csak különleges alkalmakkor szükséges. A nők ebben szigorúbbak, 48 százalékuk mindig visz ajándékot, míg a férfiak körében ez az arány 39 százalék.

A házigazdák vendégváró szokásait illetően a megkérdezettek 36 százaléka vár el házi süteményt vagy ropogtatnivalót, míg 17 százalékuk főtt ételt remél. Az iskolázottság is befolyásolja az elvárásokat: a 8 általánost végzettek 29 százaléka szerint kell főtt étel, a diplomásoknak csak 9 százaléka várja ezt.

A köszönési szokások terén az idősebb korosztály, 92 százalékuk köszön a szomszédoknak, míg a fiatalabbaknál ez az arány 80 százalék. A fővárosiak köszönési hajlandósága megegyezik a vidékiekével, 84 százalékuk köszön.

A tömegközlekedési eszközökön a helyadási szokásokat vizsgálva a magyarok többsége, 54 százaléka átadja a helyet az idősebbeknek, kisgyerekeseknek és várandósoknak. A nyilvános helyen való telefonálásra a válaszadók több mint fele, 52 százaléka csak sürgős esetben hajlandó.

A közterületi dohányzással kapcsolatban a megkérdezettek 53 százaléka toleráns, amíg nem az arcukba fújják a füstöt. Az orrfújás nyilvános helyen a résztvevők 67 százaléka szerint elfogadott, különösen a tinédzserek körében, akiknek 80 százaléka gondolja így.

A késésre adott reakciók megosztják a közvéleményt: közel fele, 47 százalék szerint mindig meg kell indokolni a késést, míg 43 százalék szerint csak hosszabb várakozás esetén szükséges. A férfiak 12 százaléka szerint jelentős késés esetén sem kell magyarázat, a nők körében ez az arány 7 százalék.

A sorban állás etikettjével kapcsolatban a válaszadók 43 százaléka szerint nem illik megkérdezni az előttünk állót, hogy megelőzhetjük-e, míg 40 százalék szerint igen, ha van rá jó indok.

A felmérésről

Az Opinio piackutató által készített felmérés 2024. március 12-17. között zajlott, 1037 fős mintán. Az eredmények országosan reprezentatívak a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező lakosságra nézve, figyelembe véve a kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely településtípusa és régió szerinti megoszlást. A felmérés statisztikai hibahatára 3,1 százalék.