Kiyosaki: jön a történelem legnagyobb összeomlása

A bitcoin és más kriptoeszközök piacának jelentős esése után Robert Kiyosaki, a 2008-as Lehmann-csőd előrejelzője, a történelem legnagyobb összeomlását jósolja, miközben kiváló beszállási lehetőséget lát a jelenlegi helyzetben.

A kriptovaluták piacának aktuális helyzete aggodalomra ad okot a befektetők körében. A bitcoin árfolyama jelentősen, a lélektanilag fontos 60 ezer dolláros szint alá esett, és bár átmenetileg 54 ezer dollár alatt is járt többször a nap során, a péntek esti órákban már 57 ezer dollár közelébe erősödött, így a napközbeni csúnya esésből kezd felállni a leginkább figyelt kriptoeszköz. Jelenleg 55 ezer dollár körül mozog. Ebben a kontextusban Robert Kiyosaki, aki híres arról, hogy előre látta a 2008-as pénzügyi válságot, újabb súlyos összeomlást jósol. Kiyosaki szerint nem csak a kriptovaluták, hanem az ingatlanpiac, a részvények, a kötvények, az arany és az ezüst is érintettek lesznek ebben az összeomlásban.

Kiyosaki Twitter-bejegyzésében arról ír, hogy a technikai elemzések a történelem legnagyobb összeomlását vetítik előre, de egyben nagyszerű hírként említi, hogy ezután kedvező vásárlási lehetőségek jöhetnek. A guru szerint a technikai elemzések alapján 2025 végén kezdődhet meg egy hosszú távú bikapiac az arany, az ezüst és a bitcoin esetében.

Kiyosaki nem hagyta ki a lehetőséget, hogy konkrét árfolyamvárakozásokat is megosszon: az aranyat unciánként 15 ezer dollárra, az ezüstöt 110 dollárra, a bitcoint pedig 10 millió dollárra várja a jövőben. Ezek az értékek jelentős növekedést jelentenének a jelenlegi árakhoz képest.

Azonban Kiyosaki véleményéhez érdemes fenntartásokkal közelíteni, mivel gyakran jósol világégést és rendkívül magas célárakat. Korábban is tett már hasonló, súlyos kijelentéseket, például 2024-re jósolta a világtörténelem legnagyobb összeomlását, és azt állította, hogy azok a befektetők fognak nagyot bukni, akik a hagyományos 60-40 százalékos kötvény-részvény portfóliót építenek ki. Kiyosaki gyakran fejezi ki nemtetszését a kötvénypiaccal és a hagyományos bankrendszerrel szemben, miközben a nemesfémeket és a bitcoint részesíti előnyben.

Egy követője által megosztott grafikon szerint Kiyosaki már 2011 óta várja a következő nagy összeomlást, miközben az S&P 500 index többször is új történelmi csúcsokat ért el.

Fontos megjegyezni, hogy ez a cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.