Történelmi mérföldkő a magyar biztosítási szakmában

A magyar biztosítási szakma történelmi mérföldkőhöz érkezett, miután a győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetségének együttműködésével 47 hallgató sikeresen befejezte az első magyarországi biztosítási és pénzügyi szaktanácsadói képzést.

A nemzetközi és hazai képzések összehasonlítása során megállapítást nyert, hogy bár számos országban, mint például az Egyesült Államokban, Németországban és az Egyesült Királyságban, magas a biztosításra specializált képzések elérhetősége, Kelet-Európában ezek kevésbé gyakoriak. A tanulmány szerint a különböző egyetemi és felsőoktatási képzések a biztosítási iparág egyes aspektusait vizsgálják, de átfogó biztosításszakmai ismereteket nem nyújtanak a hallgatóknak.

Magyarországon a pénzügyi és biztosítási szektor egyre vonzóbbá válik, amit a Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztanak: 2024 első félévében 1894 betöltetlen állás volt ebben a szektorban, szemben az iparban és a feldolgozóiparban megfigyelhető magasabb, több mint 13 ezer fős betöltetlen állásszámmal.

A győri Széchenyi István Egyetemen 2023 szeptemberében indult el először Magyarországon a biztosítási és pénzügyi szaktanácsadó képzés, amelynek keretében a hallgatók holisztikus rálátást kaphatnak a biztosítási szakmára, és értékes gyakorlati tudást szerezhetnek. Az egyetemi képzés hozzájárul a biztosítási tanácsadók hitelességéhez és sikerességéhez, valamint az ügyfelek magas szintű kiszolgálásához.

Az első végzett hallgatók ünnepélyes keretek között vehették át okleveleiket Budapesten, július 4-én. Az eseményen többek között dr. Kovács Zsolt, dr. Kovács Norbert, dr. Remsei Sándor, Keszthelyi Erik, Mészárosné Szojka Edina és dr. Kozma Dávid mondott beszédet.

Keszthelyi Erik, a Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetségének elnöke kiemelte, hogy a képzés célja egy olyan program megalkotása volt, amely a hallgatóknak holisztikus rálátást nyújt a biztosítási szakmára, és a hallgatók visszajelzései alapján még a 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezők számára is új ismereteket tudtak nyújtani.

Remsei Sándor, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának dékánja hangsúlyozta az intézmény küldetését, amely a minőségi oktatás mellett a térség versenyképességét támogató kutatás-fejlesztési tevékenységet és a társadalmi, gazdasági életben való aktív szerepvállalást foglalja magában. Hozzátette, hogy a biztosítási szakma részéről fennálló igény a jól képzett szakemberek iránti igény, amelyet a képzés elindításával kívánnak kielégíteni.

: Történelmi mérföldkőhöz ért a magyar biztosítási szakma (article-1)