Halálos kígyótámadás és kajakosok megmentése

Közép-Indonéziában egy hatalmas piton nyelte el egy nőt, aki gyógyszert akart venni beteg gyermekének, míg Horvátországban öt magyar kajakost sodort el a vihar, akiket szerencsére mind sértetlenül megtaláltak.

Holtan találtak egy 36 éves nőt egy piton gyomrában Közép-Indonéziában, miután a nő elhagyta otthonát gyógyszert venni beteg gyermekének. A tragédia helyi idő szerint július 2-án reggel történt, és ez volt a második halálos pitontámadás a térségben egy hónapon belül. A nő férje találta meg az asszony személyes tárgyait, majd egy duzzadt hasú kígyót, amelynek gyomrában a falubeliek segítségével fedezték fel az áldozat holttestét.

Horvátországban, Rab szigeténél egy viharban eltűnt öt magyar kajakos, akiket a rijekai rendőrség és a partiőrség azonnali beavatkozásának köszönhetően mindet megtaláltak. Két kajakost a tengerben, kettőt Goli szigetén, míg az ötödiket, akit a hullámok és áramlatok sodortak el, a Rta Markonj öbölben találták meg sértetlenül. A partiőrség azonnal a keresésükre indult, és egy órán belül négyüket megtalálták, az ötödik kajakost pedig a keresést egész éjjel folytatva, szerdán hajnalban találták meg Goli szigeténél, szintén sértetlenül.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy a hasonló veszélyes helyzetek elkerülése érdekében a hajózóknak és turistáknak figyelniük kell az időjárás-előrejelzéseket, és erős szél vagy egyéb kedvezőtlen időjárás esetén kerülniük kell a tengerre menni. A tengeri baleset szerencsére következmények nélkül ért véget a magyar turisták számára, de a rendőrség figyelmeztet, hogy a helyzet gyorsan változhat, és súlyos következményekkel járhat. Az elmúlt időszakban több európai országban is vihar tombolt, például Szerbiában, ahol a szél fákat csavart ki, tetőket tépett le és lyukasztott át, valamint az utcákat elárasztotta a nagy mennyiségű csapadék. Szerbiát megelőzően a heves nyári vihar Szlovénián, Horvátországon és Bosznia-Hercegovinán is végigsöpört, míg Svájcban özönvízszerű esőzés pusztított.