A Tesla részvényárfolyamának furcsa mintázata

A Tesla részvényeinek árfolyamában egy érdekes minta figyelhető meg a vállalat gyorsjelentései körüli időszakban, amely a spekulánsok számára kedvező lehetőséget kínálhat. A MarketWatch elemzése szerint a Tesla részvényárfolyama jellemzően csökken a gyorsjelentés előtti két hétben, majd emelkedik a jelentés közzététele utáni két hétben.

A közelgő második negyedéves gyorsjelentés, amely július 23-án várható, különös figyelmet érdemel, tekintettel arra, hogy az elmúlt 12 gyorsjelentés során a Tesla részvényei átlagosan 6,7 százalékkal erősödtek a jelentés utáni kéthetes időszakban, szemben az előző két hét 2,9 százalékos átlagos csökkenésével.

Ez azt jelenti, hogy a részvények átlagosan közel 10 százalékponttal jobban teljesítettek a jelentés utáni időszakban, mint a jelentés előtti két hétben. A jelenség különösen érdekes, mivel az S&P 500 index átlagos hozama ebben az időszakban lényegében nem mutatott eltérést, tehát a minta kifejezetten a Tesla részvényeire jellemző.

Az S&P 500-hoz való csatlakozás óta eltelt időszakot érdemes kiemelten vizsgálni, mivel az indexben szereplő vállalatok számára kiemelten fontos az eredményvárakozások kezelése. Az S&P 500 egy befektetési alapok által széles körben használt tőzsdeindex, és a benne szereplő vállalatok gyakran igyekeznek alacsonyan tartani a befektetői várakozásokat a negyedéves jelentések előtt.

A minta rövid távú lekereskedése kockázatos lehet, mivel az ilyen piaci anomáliák idővel gyakran elveszítik értéküket, amint a piac észleli és beárazza őket. A Tesla részvényárfolyama a legutóbbi értékesítési adatok nyilvánosságra hozatalát követően 10,2 százalékkal ugrott, de a cég részvényei még mindig 6,9 százalékos mínuszban vannak az év eleje óta. Azonban a legfrissebb hírek szerint a Tesla részvényei az áprilisi 148 dolláros mélyponthoz képest már közel 67 százalékot emelkedtek, miután a vállalat második negyedéves értékesítési számai felülmúlták az előzetes várakozásokat és a kínai BYD-t is lenyomta.

A Tesla részvényárfolyama január óta először volt képes a napokban a 200 napos mozgóátlag fölött zárni, ami technikai szempontból jelentős lehet. Sikeres kitörést követően fölfelé elsőként a 260 dolláros szintekre lesz ajánlott figyelni, mely a 50 százalékos Fibonacci korrekciós szintet jelöli, valamint 264 dollárnál található egy lokális csúcs még tavaly decemberből.

A Tesla részvényeinek jövőbeli teljesítményét illetően a Refinitiv gyűjtése szerint jelenleg 49 elemző követi a céget, akik közül 20-an vételre, 19-en tartásra, 10 elemző pedig eladásra ajánlja a részvényt. Az elemzői célárak átlaga 184 dollár, ami több mint 20 százalékkal van alacsonyabban a keddi záróértékhez képest.

Ami az eredményvárakozásokat illeti, a befektetőket a július 23-án érkező második negyedéves jelentés foglalkoztatja leginkább: a várakozások szerint az április-júniusi időszakban a Tesla profitja és bevétele is elmaradhat az előző év azonos időszakához képest. A bevétel esetében 3, a profitnál azonban közel 27 százalékos lehet a visszaesés mértéke.

: MarketWatch elemzése alapján. : Közel 3 éve nem történt ilyen a Teslával – Jöhet a kitörés!