Rácz Jenő csatlakozik a Balaton új kikötőjéhez

Az alsóörsi Ypsilon Yacht Club, a Balaton legújabb és legmodernebb kikötője, amely 300 férőhelyével és 5,5 hektáros területével kezdte meg az idei szezont, a következő évben Rácz Jenő Michelin-csillagos séf által vezetett étteremmel bővül.

Az Ypsilon Yacht Club Kft. által önerőből megvalósított beruházás során a kikötő a balatoni élővilághoz alkalmazkodva épült meg, és a klub a nevét az Y alakú belső öbölrészről kapta. Janák Enikő, a klub képviselője szerint a kikötő egyedülálló hangulatot kínál, ahol a természet, a hajózás és a minőségi vendéglátás találkozik.

A kikötőben több medence, tenisz- és röplabdapálya, grillsarok és játszótér is helyet kapott, valamint a bérlők számára parkolási lehetőséget is biztosítanak. A kikötő nem csak a hagyományos balatoni vitorlásoknak, hanem 40 lábnál nagyobb hajóknak és katamaránoknak is helyet ad, továbbá 65 elektromos hajó számára gyors áramvételezési lehetőséget kínál. A bérlők csendes körülmények között élvezhetik a szabadidejüket, és a komplexumon belül hajószerviz is működik, 16 tonna teherbírású daruval.

A kikötő területén egy pop-up büfé is helyet kapott, amely a következő szezontól Rácz Jenő és csapata által vezetett étteremmel bővül. Rácz Jenő elmondása szerint az étteremben a magyaros fogások mellett számos közkedvelt étel is megtalálható lesz. Gerendai Károly, a cégcsoport vezetője szerint nem csak egy étterem, hanem egy teljes gasztronómiai koncepció megvalósítására törekednek.

A kikötő építése során figyelembe vették a környezetvédelmi szempontokat, például a védett nádasokat nem érintették, és a vízmozgásokat is figyelemmel kísérték. Az épületek energiaellátását napelemrendszer biztosítja, a fűtést talajszondás hőszivattyúkkal valósítják meg, és a víz tisztítás után kerül vissza a Balatonba. Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere szerint a kikötő jelentős gazdasági és turisztikai előnyökkel járul hozzá a település fejlődéséhez. A kikötő és az étterem jövőbeli fejlesztéseit az igényekhez igazítják majd.

Az Ypsilon Yacht Club Kft. nem kívánta közölni a beruházás nagyságát, de elárulták, hogy a vállalkozás olyan magyar tulajdonban van, amely nem üzemeltet másik kikötőt. A hivatalosan 2024. április elsejétől működő kikötő férőhelyeinek már a harmada betelt. A kikötői szolgáltatások a bérlők és vendégeik számára lesznek hozzáférhetők, míg a büfé és a leendő étterem kívülről is fogad látogatókat.